Pénzügy

Folyamatosan szegényedik a magyar

A Központi Hitelinformációs Rendszer nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint még mindig rekordméreteket ölt az eladósodottság. Tavaly óta tovább nőtt a mulasztó adósok száma. 

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) friss jelentéséből (amelyben nemcsak a hitelüket fizetni nemképes adósok vannak benne, hanem 2012 óta azok is, akiknek nincs ilyen problémájuk) kiderül, hogy az idei júniusi adatok alapján 8190 ezer élő, illetve 851 ezer lezárt szerződés jelenik meg a rendszerben, melyek 4 millió 857 ezer lakossági ügyfélhez kapcsolódnak. Még mindig óriási szám!

Éves szinten kevesebb a hitel, de több a problémás adós

Az adatokat böngészve az is látszik, hogy tavaly júliusban még 8380 ezer élő hitelszerződés volt, és mindössze 472 ezer lezárt, ami 4 millió 866 ezer személyhez köthető. Tehát összességében csökkent a hitellel érintettek és a hitelszerződések száma is.

Némi jó hír, hogy az MNB adatai szerint 2013 márciusa óta folyamatos javulást láthatunk a 91-365 nap közötti lejárt hiteltartozások összegét nézve – derül ki a hitelcenter.hu által készített ábráról.


 

Szomorú viszont, hogy az éven túli lejárt tartozások összértéke 2014 márciusáig továbbra is folyamatosan nőtt. Azóta van csak némi csökkenés.


 

Szintén nem jó hír, hogy nőtt a KHR-ben nyilvántartott fennálló mulasztások száma. Tavaly júniusban még 1652 ezer adóst tartottak itt nyilván, idén júniusban pedig már 1855 ezret. Vagyis az egy évvel ezelőttihez képest emelkedett azoknak az adósoknak a száma, akiknek anyagi problémáik vannak, és gondot jelent nekik a meglévő hitelek törlesztése.

S ezzel párhuzamosan csökkent a megszűnt mulasztások száma, 318 ezerről 304 ezerre, ami szintén nem jó hír.

A hitelcenter.hu azt is kiolvasta a friss adatokból, hogy több mint 800 ezren késve vagy egyáltalán nem fizetik a törlesztőrészleteiket. Ez az előző félévhez viszonyítva 9 százalékos emelkedést jelent szerintük.

A BAR lista Fekete Péterei és Hófehérkéi

2012-óta már nemcsak a vállalkozásokat monitorozzák, hanem a lakossági alrendszer is teljes listás nyilvántartássá alakult át. Azaz a szerződések szerint eljáró és a problémás (nem fizető, csaló, visszaélő) ügyfelek adatait is nyilvántartja a rendszer.

A BAR-listára minden olyan személy felkerül, aki minimum 90 napos, a minimálbérnél nagyobb tartozást görget maga előtt. Ha a tartozását rendezi, legkorábban egy év múlva törlik adatait a nyilvántartásból, addig azonban a pénzintézetek nem fogadják be hitelkérelmét.

Teljesen mást jelent jó adósként felkerülni erre a listára, ám ehhez az adott személy írásbeli engedélyére van szükség. Ilyenkor öt évig őrzik adatait a rendszerben. A megbízhatóan törlesztő ügyfeleket szeretik és értékelik a pénzintézetek, ezért ők kedvezőbb kamatokra, jobb kondíciókra számíthatnak szerződéskötéskor.

Az MNB-s szigor

Csökken a fizetési hajlandóság

A 2014-es adatok alapján ezért a portál szerint kijelenthető, hogy a törlesztési kedv folyamatosan csökken. Márciusban a lakosság 19,2%-a rendelkezett olyan tartozással, amelyet három hónapnál hosszabb ideje halmoz. Majd augusztusban a Magyar Nemzeti Bank a saját felmérésére hivatkozva, újabb emelkedésről számolt be.

A háttérben számos indikátor együttes hatása feltételezhető, ezek közül kettő azonban biztosan komolyan befolyásolta az elmúlt hónapokban a fizetési fegyelmet a hitel-center.hu szerint.

A válság és a mentőprogram a bűnös

Az biztos, hogy a válság az ország szegényebbik felét érintette a legmarkánsabban és ez a réteg 2014-ben a pénzügyi lehetőségeinek a határához ért, ezért már nem tudja törleszteni a hiteltartozását.

De a portál szerint a másik ok az állam esetleges szerepvállalása ebben a kérdésben. A kormány folyamatosan napirenden tartja az adósmentés kérdését. Mert szerintük ezáltal csökken az érintettek motivációja: gondolhatják azt, hogy az állam majd kisegíti őket akkor is, ha nem az előírások szerint törlesztik a hitelüket.

Ezért állítja a hitel-center.hu, hogy amennyiben az adósmentés nem, vagy nem olyan formában megy végbe, ahogyan azt az adósok ezen csoportja elvárja, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az első ilyen negatív változás szerintük a BAR-lista növekedése, amelyre a fizetni nem hajlandó, az állami segítségre számító adósok három hónap után automatikusan felkerültek.

A vállalkozásoknál ez a helyzet

A BISZ Zrt., amely a BAR-listát kezeli, a vállalkozások fizetési hajlandóságát is vizsgálta. A számokból kiderül, hogy a mintegy 150-160 ezer vállalkozás 329 ezer élő és 754 ezer megszűnt (de öt évig a rendszerben maradnak) szerződéssel rendelkezik. Örvendetes hír azonban, hogy a késedelemmel teljesítő vállalkozások száma 56-ról 54 ezerre csökkent. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik