Pénzügy

Jól keresni Budapesten lehet

Akadnak azonban olyan szakmák is, amiket Kelet-Magyarországon fizetnek meg a legjobban. Ötven szakma bérezését vizsgálta a Blikk.

Szilágyi Gyula szociológus a lapnak elmondta, hogy Magyarország az olcsó munkaerő miatt vonzó a külföldi befektetőknek. A gazdasági növekedés központja Budapest, itt több szaktudással rendelkező dolgozóra van szükség. Ezeket a cégek magasabb fizetéssel próbálják megszerezni. Sokan jönnek emiatt keletről a fővárosba, helyettük pedig román és ukrán vendégmunkások érkeznek főleg a mezőgazdasági munkák elvégzésére.

A Blikk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján azt vizsgálta, hogy mennyit keresnek a különböző szakmában dolgozók az ország nyugati, középső és keleti részében. Mindössze négy szakmában fizetnek kiemelkedő bért keleten – ez a baromfitartó, az egyetemi tanár, a fogorvos és a gyorséttermi eladó. Nyugaton az általános iskolai és középiskolai tanárok, az árufeltöltők, a bútorasztalosok, a darukezelők, a gépészmérnökök és a lakberendezők vihetnek haza a közép-magyarországinál is jobb fizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik