Pénzügy

Méregdrága lesz a csoki

A kakaóbab ára után a csokit is eléri az áremelés – az egyik neves amerikai gyártó már bejelentette, hogy ezután többért adja a termékeit. A többiek meg persze követik majd a példáját.

A kávé is

  • Egyre drágább lesz

Már áprilisban írtunk arról, hogy luxuscikké válhat a csoki, és lehet, hogy csak a leggazdagabbak tudják majd idővel megvenni. S hogy hasonló termékké válhat, mint a pezsgő. Azonban akkor még csak az látszott, hogy az alapanyag kakaóbab ára ugrott meg nagyon. Mára változott a helyzet.

A Financial Times most arról számolt be, hogy a neves amerikai csokigyártó, a Hershey’s 8 százalékkal emeli nagykereskedelmi árait, amit valószínűleg a többi gyártó is meglép hamarosan – közölte a Napi.hu.

A keresletet egyébként elsősorban a kínai vásárlók növekvő fogyasztása hajtja felfelé: az elmúlt négy évben háromszorosára ugrott a világ legnépesebb országában értékesített csokoládé mennyisége.

A kínálati oldalt pedig az átlagosnál szárazabb afrikai időjárás befolyásolja, ez ugyanis visszaveti a termés mennyiségét – derült ki még év elején a kakaószövetség előrejelzéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik