Pénzügy

Itt az adószabadság – mostantól dolgozik magáért

Idén 197 napot dolgozik egy magyar csak azért, hogy az adóit kifizesse. 168-at magáért robotol.

A magyarok idén július 16-ig, több mint az év feléig az államnak dolgoznak, csak ezt követően tehetik zsebre jövedelmüket. A The Foundation for European Reform és az Institut Économic Molinari (IEM) felmérése szerint csak az osztrákoknál, a franciáknál és a belgáknál virrad fel később „az adó-felszabadulás napja”.

Egy belgának augusztus 6-án, egy franciának július 28-án, egy osztráknak július 26-án köszönt be ez a nap. A ciprusiakat kényezteti el a legjobban államuk, nekik március 21-ig kell dolgozniuk, hogy letudják az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségeiket, de lehet még irigyelni az íreket, a máltaiakat, a briteket és a bolgárokat is.

A felmérés általános megállapítása, hogy az EU-tagállamok továbbra is túl sokat költenek, túl sokat vállalnak magukra, kevés teret hagyva az egyéni választásnak és a felelősségnek.

A tanulmány készítői a rangsorban elfoglalt helyezése ellenére dicsérik Magyarországot, mert – szerintük az egységes 16 százalékos személyi-jövedelemadó kulcsnak köszönhetően – 2011 óta 21 nappal előrébb hozta az adószabadság napját. A szerzők szerint ugyanakkor az átalányadót alkalmazó országok összességében nagyobb mértékben (46,3% az átlag) adóztatnak, mint a progresszív adózást (44,98%) választó tagállamok.

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta gyökeresen megváltoztak a keresetekkel kapcsolatos szabályok: akár minimálbért, akár egymilliós bruttó fizetést kap valaki, ugyanannyit dolgozik az államnak dolgozik. 2010-ben, a progresszív adózás idején még nagy különbségek voltak az egyes adózók között. Egy minimálbéres akkor 4,35 hónapot dolgozott az „állam zsebére” évente, aki bruttó egymilliót keresett, az pedig 7 és fél hónapot – írta korábban az mfor.hu.  

A gazdasági portál emlékeztetett rá, hogy az adószabadság napját érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a különböző források, különböző adatok és metodikák alapján eltérő lehet a dátum, az uniós összevetést pedig árnyalja, hogy igen nehéz összevetni a tagállamok munkavállalóinak tényleges adóterheit. Magyarország korábban nagyot lépett volna előre a listán az egykulcsos szja-nak köszönhetően, amit azonban más adók hatástalanítottak. 

Az adószabadság napjának (Tax Freedom Day) fogalma az Egyesült Államokhoz kötődik, először (1948-ban) egy floridai üzletember használta a kifejezést, miután kiszámolta a dátumot.

Olvasói sztorik