Pénzügy

Óriási fordulatban bízhatnak a devizahitelesek

Rengeteg pénz járhat majd vissza a devizahiteleseknek a bankjuktól. Két hét múlva kiderül, hogy milyen esetekben.

Kedd nagy nap volt Kásler Árpád és felesége életében, hiszen pert nyertek az OTP ellen. A Kúria ítélete szerint tisztességtelen volt az árfolyamrés, legalábbis Káslerék egyedi esetében. Mi lesz a többi érintett devizahitelessel? Ez derül majd ki június 16-án, amikor a Kúria Polgári Kollégiuma (PK) jogegységi határozatot hoz, amely már minden devizahiteles életét befolyásolhatja, mivel várhatóan a kormány csomagja nyomán ez lesz érvényes az összes lakossági devizahitelre.

A fordulatot hozó ügy

Borítékolható a végeredmény

Az árfolyamrés esetében a Kásler-ítélet nyomán borítékolható a pozitív végeredmény – írja Azénpénzem.hu. Ez esetben a bankoknak kötelezővé válik a szerződések átszámítása. Nemcsak a lakáshitelekre vonatkozna a fordulat, hanem az összes devizaalapú fogyasztási kölcsönre. Elszámolást a régi adósok is kérhetnének, akik már kifizették kölcsönüket.

Ugyanakkor a PK több más fontos pontban is dönt majd: az árfolyamrés mellett arról is: tisztességtelen-e az a gyakorlat, hogy az árfolyamkockázatot a bankok kizárólag az adósokra terhelik. Ugyancsak vizsgálják, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között nem felel meg az átláthatóság követelményének, de az árfolyamkockázat esetleges tájékoztatási hiányosságainak tisztességtelenségét is.

Mennyibe fáj ez a bankoknak?

A Portfolio.hu ki is számolta, hogy várhatóan milyen mélyre kell a zsebükbe nyúlniuk a bankoknak. Ha a jogegységi határozatban is kimondják, hogy a bankok jogtalan árfolyamnyereséget számoltak el a folyósítás során, illetve a vételi és eladási árfolyamok helyett az MNB hivatalos árfolyamát kell használni visszamenőlegesen is, akkor a becslések szerint mintegy 100 milliárd forintot kellene az ügyfeleknek visszafizetniük a bankoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik