Pénzügy

Jön a tízezer forintos pénzérme

Fizetni nem fogunk velük, de a vitrinben jól mutathatnak azok az új emlékérmék, amelyek kibocsátásáról a Magyar Nemzeti Bank rendelkezett. A 10 ezer forintos címletű ezüst- és a 2 ezer forintos címletű rézérmével a jegybank alapításának 90. évfordulóját ünnepli.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent a jegybank két rendelete, amely kétfajta emlékérme kibocsátásáról rendelkezik – írja a Portfolio.hu. A Matolcsy György MNB-elnök által jegyzett rendeletekből kiderül, hogy a “90 éves a  Magyar Nemzeti Bank” megnevezésű 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérme és a “90 éves a  Magyar Nemzeti Bank” megnevezésű kétezer forintos címletű rézötvözetű emlékérme május 24-én kerül kibocsátásra.

A tízezres érméből  5000 darab készíthető a rendelet alapján és 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, súlya 24 gramm lesz. A kétezres címletből szintén 5000 darab bocsátható ki, réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az emlékérme elő- és hátlapjának díszítő motívumai, az  alkalmazott betűtípusok a  Magyar Nemzeti Bank alapításakor, 1924-ben kibocsátott részvényeken szereplő egyes motívumokat, betűtípusokat idézik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik