Pénzügy

Ötmilliós rezsikasza lebeg a fejük felett

A fogyasztóvédelem elkezdte vizsgálni, mennyire tartják be a közös képviselők a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettséget.

Kapcsolódó cikkek

A lakóközösségeket érintő megtakarítás úgy tűnik, élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből. Legalábbis ezt a következtetését vonták le a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) a mulasztásos bejelentések nagy számából.

A lakók feljelentenek, az NFH vizsgálódik

A fogyasztók egy része csak felvilágosításért fordult a felügyelőséghez. Ők elsősorban a hirdetmények kötelező tartalmi elemeire, a költségcsökkenés feltüntetésének módjára, a betartandó határidőkre voltak kíváncsiak. Számos beadványban viszont azt sérelmezték, hogy a házban nem függesztették ki a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztatót.

Ezekben az esetekben a felügyelőség eljárást indított annak tisztázására, hogy a társasház képviseletét ellátó személy eleget tett-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésének, továbbá az éves tájékoztatás megküldésére vonatkozó kötelezettségének.

Sok az adminisztráció vele?

A fogyasztóvédelmi eljárásban a hatóság munkatársai először megnézik az érintett társasházak közös helyiségeit, lépcsőházait, hogy valóban hiányoznak-e a hirdetmények. Aztán keresik meg a közös képviselőt.

Az egyik ilyen ellenőrzésnél a közös képviselő mulasztását azzal kívánta kimenteni, hogy a hirdetmény által megkövetelt adatok csupán jelentős mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetőek ki, melyet a jogszabályban meghatározott határidőben nem tudott teljesíteni.

A felügyelőség azonban ezt a magyarázatot nem tudta elfogadni, mondván, hogy a törvény konkrét határnapot jelölt meg a kifüggesztésre. Továbbá azért sem, mert a teljesítés elősegítéséhez a jogszabály hirdetménymintát is tartalmaz. S szerintük ennek értelemszerű kitöltésével a közös képviselő eleget tehet a kötelezettségének.

Tripla fűtési díj

5 milliós is lehet a büntetés

A közös képviselők egyébként, ha nem tartják be a közzétételi kötelezettséget, peres eljárásban vonhatóak felelősségre. A jegyző fordulhat bírósághoz, ha két hónapon belül nem tesznek eleget a kötelezettségüknek. Büntetésük pedig 100 ezer és 5 millió forint közötti lehet. Úgy, hogy gyakran igen szerény díjazás mellett látják el a munkájukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik