Pénzügy

Euróért vehetjük itthon a cigit?

Egy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott bankkivonat szerint akár erről is lehetne szó.

Dohányzó olvasónk hívta fel a figyelmünket rá, hogy OTP-s számlakivonatán eurós tételek is szerepelnek a cigivásárlásnál. Általában kártyával vásárol a nemzeti dohányboltokban, s legutóbb azt vette észre, hogy nemcsak forintban, hanem euróban is szerepelt a vásárlása a banki listában.

Meditált, vajon ez azt jelenti, hogy árfolyamos átváltások vannak, amikor cigit vesz? Vagy, hogy nem is annyit fizet, amennyibe kerül forintban a cigi? Ebben nem volt biztos, mert nemcsak cigit vett a boltban. És már nem emlékezett pontosan, hol, miért mennyit fizethetett.

Nem tudta mire vélni a dolgot, és mi sem, ezért megkérdeztük a bankot.

Technikai oka van

Kiderült, a jelenség azoknál a kereskedőknél fordulhat elő (bankkártyás fizetésnél), amelyek elfogadója nem vesz részt a nemzeti nettó elszámolási rendszerben. A bank szerint jellemzően külföldi elfogadó szervezetek esetében fordul ez elő.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a magyarországi kereskedőknél forintban végrehajtott kártyás fizetési tranzakciókat a külföldi elfogadó szervezet nem a nemzeti nettó elszámolási rendszerben, hanem a kártyatársaságok nemzetközi rendszerein keresztül számolja el a magyarországi kártyakibocsátó bankokkal.

S mivel az elszámolás az elfogadó szervezet és a kártyát kibocsátó bank között euróban történik, ezért jelenik meg a számlakivonaton ez az összeg is.

Nyugalom, a cigi ugyanannyiba kerül

Az ilyen módon euróban elszámolt összeget azonban a kibocsátó bank forintban terheli a kártyabirtokos számlájára és a forintban történt terhelés összege meg kell hogy egyezzen a kártyával vásárolt áru/szolgáltatás forint értékével – tették hozzá.

Azaz, pl. ha a kártyabirtokos 10 ezer forintért vásárolt dohányárut, akkor a számláján 10 ezer forint terhelésnek kell megjelennie. Az eurós összeggel pedig nem kell foglalkoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik