Pénzügy

Hatmilliót dobtak ki Csóron az ablakon

Ennyit spórolhattak volna meg a polgármester szerint a falusiak, ha a nyár közepén átadott csatornát már karácsonykor használhatták volna. De nem tudták, mert egy papír hiányzik.

Csór polgármestere kereste meg szerkesztőségünket, hogy elpanaszolja, bár van csatornájuk, sok százmillió forintos támogatásból, mégsem tudják használni.

2013 július közepén adták át a faluban az építkezést. Ekkor, mint Csete Krisztián fogalmazott: a 2006-ban kezdődő folyamat nagyszerű állomásához érkeztek el. Mindenki boldog volt, várták, hogy használhassák. Mert a cstaorna üzemelésre készen állt. És azóta is úgy áll.

A szennyvízdíjat még nem hagyták jóvá

Ahhoz, hogy használhassák a csatornát, jóvá kell hagyatni a szennyvízdíjat. Ez az, ami még hibádzik. Pedig a polgármester szerint a Bakonykarszt Zrt., mint leendő üzemeltető időben elindította a szükséges hivatalos kérelmeket. Még májusban beküldték az üzemeltetési engedélyre irányuló beadványt az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). Erre november elején meg is kapták a választ, vagyis a működési engedélyt.

Szintén ez a hivatal vizsgálta az üzemeltetésért szedett leendő köbméterenkénti szennyvízdíjat. De itt már a polgármester szerint az ügyintézési határidőket jócskán túllépték (többszörösen is). Ezért ott tartanak, hogy még ma sem tudja az 1900 fős település használni a több mint 600 millió forintos forrásból megépült rendszert, amihez 440 millió forint EU-s pénzt kaptak. Pedig szóltak már az országgyűlési képviselőjüknek is.

Állítólag hetek óta ott pihen aláírásra várva egy papír a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). Azért állítólag, mert Csete Krisztián semmi biztosat nem tud. S azt írta, senki sem tudja neki megmondani, konkrétan miért áll az ügyük. Vagy ha nem is áll, akkor miért végez valami felismerhetetlenül lassú mozgást. Megkíséreltük kideríteni.

Folyamatban van

A MEKH-nél megkeresésünkre azt írták, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerinti eljárás ügyintézési határideje 45 nap. Azonban ebbe a határidőbe nem számítanak bele a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló  törvénybe foglalt időtartamok, pl. a „tényállás tisztázása”. Hogy ez a rejtélyes megfogalmazás mit is jelent, azt bővebben nem fejtették ki.

Azonban azt megjegyezték, hogy bár a benyújtott kérelmet részletesen és teljes körűen alá kell támasztani, ez sok esetben nem történik meg. A hivatal által közzétett ajánlás ellenére sem. De hogy a konkrét esetben ez volt-e a baj, azt nem írták. Még annyit tettek hozzá, hogy az eljárás lezárása érdekében a MEKH megtette a szükséges intézkedéseket. S ha lezárult az eljárás, akkor a határozat online is elérhető lesz. De hogy ez mikorra várható, azt nem közölték. 
A polgármester egyébként azt írta, tudomása szerint a Bakonykarszt mindent „alátámasztott”, amit kellett.

Nyugodtan használhatnák?

A minisztérium szerint viszont nincs itt semmi gond. Hiszen a bekötések kiépítése, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, a rendszer vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik. Így az NFM úgy látja, a csatornahálózat használatának a jogszabályok és a műszaki kiépítettség oldaláról nincs akadálya.

Ami valljuk be, elég érdekes szituációt eredményezne. Egy olyan szolgáltatást, aminek nincs ára.

Megkérdeztük a polgármestert, mit szól ehhez. Azt írta, a minisztériumban ezek szerint azt képzelik, hogy a szolgáltató majd elkezd úgy tevékenykedni, hogy nem kap érte díjat. Mert nincs jóváhagyva a díj. Vagyis a szolgáltató hitelezzen a lakosságnak. Aztán meg, mikor végre meglesz, hogy mennyi díjat szedhet, azt meg egyben ráterheli a az emberekre? Ez szerinte nem járható út.

A MEKH-től kértek még adatokat

Az NFM még arról tájékoztatott minket, hogy a víziközmű-szolgáltatástól szóló törvény alapján folyamatban van a (korábban nem nyújtott) víziközmű-szolgáltatási díj megállapítása. Elismerték, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az alkalmazható díj jóváhagyását kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

A felterjesztésben foglaltak elbírálásánál pedig a minisztérium a saját megfogalmazása szerint a lehető legteljesebb körű információk beszerzésére és mérlegelésére törekedett. Ennek részeként pedig nem elégedett meg azokkal az adatokkal, amiket a MEKH eredetileg benyújtott, hanem újabb információkat kért a hivataltól.

Mikor lesz meg a jóváhagyás a díjra?

Arra a kérdésünkre viszont, hogy meddig kell még várni a díjmegállapítás jóváhagyására nem reagált a minisztérium. És arra sem, hogy más települések is járnak-e hasonló cipőben.

A Bakonykarszt Zrt-nél is érdeklődtünk, átlagban mennyi ideig tart a szolgáltatási díjak jóváhagyása. Radács Attila műszaki igazgató azonban úgy tájékoztatott minket, hogy ilyen ügyük még nem volt. Így az engedélyeztetés időigényéről sincs információjuk. De hangsúlyozta, a törvényben meghatározott rend szerint jártak el a kérelmek beadásánál.

Sokat vesztettek vele

A polgármester szerint azzal, hogy az emberek nem tudják használni a teljesen működőképes rendszert, mindnyájan sokat vesztettek. Például azért, mert a csatornára 5 éves garanciát kaptak, s ebből lassan 1 év lepereg úgy, hogy még nem használták élesben a rendszert.

De anyagilag sem jártak tól jól. Mert állítása szerint a lakosság naponta 100 ezer forintnyi összeget fizet ki összesen Csóron szippantásra. Úgy gondolja, ha a hivatalok prioritásként kezelték volna az engedélyezést, akkor már karácsonyra meglett volna a jóváhagyás az árra, vagyis a használatra. Ezzel becslése szerint 7 millió forintot spórolhattak volna meg az érintettek. Vagyis egy kicsivel kevesebbet, mert akkor már fizetni kellett volna a csatornadíjat. Szóval úgy 6 millió forinttal költhettek volna kevesebbet.

Nem erre számítottak

Csete Krisztián azt is megemlítette, a falusiak nagyon csalódottak. Azt mondják, minek fejleszteni, ha úgysem kapnak rá engedélyt, hogy használják. Romlott az önkormányzat megítélése is. Az emberek azt mondják: a polgármesterék semmit nem tudnak elintézni.

Mostanára bizalmatlanok lettek a faluban lakók. Már olyan hír is szárnyra kapott, hogy biztosan rossz a csatorna, azért nem használhatják. Hiába tájékoztatták a lakosságot, hogy nem helyben van a gond, egyre kevésbé hisznek nekik – jegyezte meg keserűen a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik