Pénzügy

Nyugdíjas fürdőbelépő: jóval többen is kaphattak volna belőle?

A nyugdíjasok nem értik, miért rekesztették be olyan hamar a kedvezményes fürdőbelépők igénybevételéhez meghirdetett pályázatot.

Szerkesztőségünknél is panaszkodott néhány nyugdíjas, aki nem volt elég fürge, s így lemaradt az eredetileg február 15-ig tervezett, azonban egy hónappal előbb lezárt kedvezményes fürdőbelépőkre kiírt pályázatról. Ez egyébként azt jelenti, hogy hat hét helyett mindössze két hét állt rendelkezésre a szükségek dokumentumok elektronikus benyújtására.

A kiíró Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) azzal indokolt, hogy betelt a keret, mert 15 ezer jelentkezést vártak, és ennyi már érkezett.

Hányan nyernek a pályázók közül?

A Népszava rákérdezett az MNÜA-nál, hogy vajon a beérkezett 15 ezerből hány nyugdíjas nyerhet a pályázaton 2500 forint befizetése ellenében kedvezményes fürdőbelépőket. Azt a választ kapták, hogy aki megfelelt a kiírásban szereplő feltételeknek (60 éves kor, és maximum 147 ezer forintos ellátás), az automatikusan kedvező elbírálást kap. Azt is firtatták, egy pályázó mennyi támogatást kap, de nem jelzik a cikkben, erre a kérdésre kaptak-e választ.

Miért pont 15 ezer nyugdíjas kaphat belépőt?

Hogy miért pont létszámkeretre hivatkozva rekesztették be a pályázatot, az nem egészen világos, hiszen azt sem lehet tudni, egy-egy jelentkező hány alkalmas belépőt kap (5-33 között), egy pályázó pontosan mennyi támogatást kap, és a fürdőbelépők árai is eléggé szórtak (nagyjából 1200 és 5000 forint között). Hogy ebből honnan tudta az MNÜA, hogy pont 15 ezer pályázatra elég a keret?

Mekkora volt a keret?

Az Erzsébet-programban az idei évben 3,5 milliárd forint van szociális célokra, ezen belül 300 millió forint a fürdőbelépőkre. Tehát egy nyugdíjasra 20 ezer forint jut. Hogy ebből kijöhet-e 33 fürdőbelépő, azt nem tudjuk. De ha minden pályázó csak 5 belépőt kapna, akkor többen is hozzájuthatttak volna a kedvezményhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik