Pénzügy

Szinte megvehetetlen a Raiffeisen

S ha mégis megvenné egy magyar bank, az sem változtatna rajta sokat.

“Semmi sincs kizárva. Bármikor elképzelhető, hogy arab vagy távol-keleti bank érkezik. Ehhez azonban erősödő kétoldalú üzleti kapcsolat is kell az országok között” – mondta a Napi.hu-nak adott interjújában Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa.

Ki Várhegyi Éva?

Várhegyi Éva az MTA doktora, a Pénzügykutató Zrt. alapító tagja. 1994-1996 között tagja volt a Corvinbank Rt. igazgatóságának, 1995-2010 között az MNB felügyelőbizottságának tagjaként tevékenykedett.

A közgazdász szerint nem lesz könnyű dolga annak, aki megszerzi a Raiffeisen eladó magyar leányát – ugyanis a vételártól függetlenül – a megvásárlás után százmilliárd forintos nagyságrendben kell feltőkésíteni a veszteséges céget.

Ugyanakkor járható út lehet, hogy csak a bank egy részét vegye meg a potenciális vevő. “Volt már példa Magyarországon olyan bankmegszűnésre, amikor csak az állományokat vették át, nem volt jogutódlás” – fogalmazott.

Várhegyi Éva szerint az, hogy milyen tulajdonú egy bank, végső soron semleges. “Nem hiszem azt, hogy a magyar banktulajdonos más motívumok alapján viselkedik és dönt, mint egy külföldi. Ha pedig azt gondoljuk, hogy a hazai tulajdonosok inkább politikai – a mindenkori kormányzatnak megfelelő – szempontok alapján hiteleznek majd, ezért fontos a “helyzetbe hozásuk”, akkor beszéljünk nyíltan és mondjuk ezt ki” – nyilatkozta.

 

Harc a Rafiért

Az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank magyar leányvállalata évek óta veszteséges – és jó ideje eladó. Nem kis bankról van szó, hanem a magyar bankszektor jelentős szereplőjéről: több százezer lakossági ügyféllel, s számos vállalati ügyféllel.

Nemrég ajánlatot adott rá a Széchenyi Bank, amelynek az állam adósságait kezelő ÁAK vezére, Töröcskei István a fő tulajdonosa. (A Széchenyi Bank kisebbségi tulajdonosa a magyar állam.) A fideszes milliárdos a pletykák szerint végül az egész bankra tett ajánlatot, nem csak a nyereséges részeire, ám egy jelképes – állítólag egyeurós – összeget kínált csak a vételért. Az ajánlatot mindenesetre elutasította az osztrák anyavállalat.

A Raiffeisen nem az egyetlen eladó nagybank – évek óta libikókázik az MKB Bank, s az ország második legnagyobb bankja, az Erste se feltétlenül maradna Magyarországon. Matolcsy György jegybankelnök arra számít, rövid idő alatt négy nagybank is gazdát cserélhet. Egyes spekulációk szerint ezek a bankok lehetnek azok.

Az ügyfeleket a tulajdonosok megváltozása közvetlenül aligha érinti, hiszen a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen csak lecserélik a havi számlakivonatukon a logót – s persze hosszabb távon változhatnak a kínált szolgáltatások, tarifák is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik