Pénzügy
állampapír (állampapír)

Ide fektessen be: új lakossági állampapírok jöhetnek

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2014. 01. 09. 19:00

Nem akar több külföldi pénzt a kormány az államháztartásban.

Korábban a témában:

Olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentõsen csökkenteni, emiatt az Államadósság Kezelõ Központ az idén lejáró összes devizaalapú adósságelemnél (5,4 milliárd euró) kevesebb devizaalapú forrást tervez bevonni – jelentette be az éves finanszírozási folyamatokról rendezett sajtótájékoztatón Borbély László András a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Hazamenekülés

Az ÁKK vezető-helyettesének prezentációjában mutatott terv szerint az év végére 41 százalékról 38 százalék körülire mérséklődhet az államadósságban a devizaforrások aránya, illetve 44 százalékról 46 százalékra emelkedhet a belföldi szereplők részaránya.

Az optimális a vezető véleménye szerint az, ha minél kevésbé van devizában eladósodva az ország, s a háztartások ráadásul sokkal stabilabb finanszírozói réteget jelentenek, mint például egy külföldi befektető, akit megriaszthat egy nemzetközi esemény (pl. Fed-lassítás).

Új lakossági papírok

Bár 2013-ben igen jelentős mértékben, közel 700 milliárd forinttal 1900 milliárd forint közelébe emelkedtek a lakossági állampapírok, de az ÁKK nem feltétlenül szeretné „behúzni a féket”, hiszen a továbbra is intenzív marketing kampánnyal, illetve új lakossági termék(ek)kel azt tervezi, hogy idén mintegy 420 milliárd forinttal tovább nőhet az állomány.

Jól megy a babakötvény

Borbély jelzése szerint a babakötvény december 2-i elindulása óta Budapesten bő 2000, országosan pedig 5000 feletti az új Start-számla megnyitások száma, azaz a kampány meghozta az eredményét.

 

Ki fizetné Töröcskei bankvásárlását – reagált az ÁKK

Borbély hangsúlyozta, hogy a Raiffeisen-ügylet és az, hogy a vevőként emlegetett Töröcskei István az ÁKK vezetője, “véletlen egybeesés”, semmiféle köze nincs a két témának egymáshoz. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy Töröcskei nem utasíthatja az ÁKK-t arra, hogy “fizessünk”. Azaz, hogy az ÁKK vegyen fel a piacokról több forrást (hiszen ez részben nemzetgazdasági minisztériumi, részben parlamenti, részben kormányzati téma). Borbély viccelődve megjegyezte, hogy ha igaz lenne az a sajtóban megjelent értesülés, hogy a Raiffeisen Bankot 1 euróért megvehetné (megvehette volna – a szerk.) a Széchenyi Bank, akkor annak 49 százalékos állami részaránya miatt az államra eső részt könnyen kifizetné a saját (Borbély) pénzéből is.

A legfrissebb hírek szerint amúgy az osztrák bank ilyen áron el sem adná a bankot.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.