Pénzügy

Brutális a krumplidrágulás, de még rosszabb is lehet

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Idén majdnem kétszeresére drágult a krumpli termelői ára. Ki kaszál ezen?

Mint lapunk is megírta, idén nem drágultak úgy az élelmiszerek, mint a tavalyi nagy aszálykor. Ám a krumpli ára mégis szédületes tempóban emelkedett. Idén októberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdák még tavalyhoz képest is 80 százalékkal emelték az áraikat.

Eközben a  fogyasztók 137 forintért vásárolhattak egy kiló krumplit, amit a gazdák 76 forintért adtak el a felvásárlóknak. A felvásárló és a kereskedő zsebre tehetett minden kiló krumpli után átlagosan 61 forintot.

Ez nem kevés pénz: tavaly összesen 547 ezer tonna burgonya termett Magyarországon, körülbelül 10 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.

Vajon ki keres a dráguláson?

A KSH adatai szerint öt éve októberben a gazdák még 40 forintot sem kaphattak meg egy kiló krumpliért, az azóta eltelt időben csaknem duplájára emelték az áraikat.

A fogyasztóknak azonban nem kell kétszer annyit fizetni a krumpliért: öt éve 96 forint volt egy kiló krumpli, most pedig 137. Ez jelentős drágulás, de messze nem akkora, mint amennyivel a krumpli a felvásárlók számára lett drágább.

A fogyasztói ár 43 százalékkal emelkedett, a felvásárlóit viszont 94 százalékkal emelték. Tehát a gazdák drágítását a felvásárlók és a kereskedők csak részben terhelték rá a fogyasztókra. Ha a termelői árak teljes drágulását átadták volna, akkor ma 186 forint lenne egy kiló krumpli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik