Pénzügy

Vigyázat, már a gyümölcsöt is hamisítják

gyumolcs(1)(960x640).jpg (gyümölcs)
gyumolcs(1)(960x640).jpg (gyümölcs)

A legolcsóbb és legfinomabb a saját termésű gyümölcs. Ám évről-évre jelentős problémát okoz a növényhamisítás, amikor a vásárló valójában nem olyan facsemetét kap, amit kifizetett - derül ki az eheti bevásárlókosárból.

Rendszeresen előfordul, hogy egyes forgalmazók értéktelen, középszerű facsemetéket árulnak az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet saját nemesítésű gyümölcsfajtái, és precíz munkával előállított, gondosan fenntartott, vírusmentes növényanyagai helyett – közölte a szervezet.

„Ha valaki jó termésű, egészséges, erőteljes, fajtaazonos magyar gyümölcsfát szeretne vásárolni, mindenképpen megbízható faiskolát válasszon” – mondta Kasztovszky Zoltán ügyvezető igazgató.

Nem véletlen, hogy a kutatóintézet fajtáival élnek leggyakrabban vissza, hiszen gyakorlatilag ez a hazai gyümölcs- és dísznövény-nemesítés legnagyobb központja. Génbankként számos régi magyar fajtát is őriznek, amelyek csak itt találhatók meg az országban. A vásárlói visszajelzések elemzése alapján ezekre is egyre nagyobb a kereslet.

Ezt viszik

„Divatirányzatok mindig vannak, de az utóbbi öt év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a cseresznyefát viszik a leginkább, és a dióoltványokból fogyunk ki a leghamarabb, ahogyan történt idén is. Az alma, körte, szilva iránt mérsékeltebb a kereslet”- tette hozzá faiskolával kapcsolatos év végi összegzéséhez a szakember.

Az Állami Gyümölcskutató faiskolája 13 hektáros, ebből 10 hektár a gyümölcsfaiskola. Mintegy 200 fajtát árusítanak, ez idén 100 ezer oltványt jelentett.

Elpazarolt tehetség

Magyarország a meggynemesítők Mekkája, mégsem tud pénzt csinálni adottságaiból. A magyar cseresznye- és meggyfajta gazdagságának csodájára járnak a világ minden tájáról. Ausztráliától Dél-Afrikán és Európa sok országán át az USA-ig az érdi kutatóintézet faiskolájából származó fákat ültettek el.

Olyan híres a magyar meggy, hogy a német feldolgozók a német termés után a legszívesebben ezt veszik, s a Németországban eladott évi 100 millió meggykonzervből körülbelül 55 millióban ízes magyar meggy található.

Egyszóval Magyarországon kiválóak a fajták, csodálatos adottságú a terület, s nagyon hozzáértők a szakemberek, ám itt véget is ér a dicshimnusz. Ugyanis ezt a sok adottságot mégsem tudjuk jól pénzre fordítani. A nagy biznisz egyébként a meggyben van, nem a cseresznyében: az utóbbit kézzel kell szedetni, ami drága, és igazából csak frissen finom, míg a meggy tartósítva is, és lehet géppel is szedni. Magyarországon az utóbbi hét évben 60-80 ezer tonna meggyet és 7-11 ezer tonna cseresznyét termesztettek. Érzékelhetően nő a termelés, mégis baj van a kasszánál.

Miért? Megtudhatja erről írt cikkünkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik