Pénzügy

Megszavazták az adócsomagot: ennyit vesz ki az állam a zsebéből jövőre

szavazas-fidesz(210x140)(1).jpg (szavazás, fidesz, képviselők)
szavazas-fidesz(210x140)(1).jpg (szavazás, fidesz, képviselők)

Nem lett luxusadó, szélesebb körű lett a családi adózás, pluszkedvezményeket kaptak a cégek, de szigorúbb lett a cafeteria. Csipszadót kell fizetni a szörp után is.

Elfogadta a parlament a jövőt évi adócsomagot, amely 36 jogszabályt ír át. Ez egészen kevés változásnak számít a korábbi évek brutális átalakításaival szemben. „Az már az októberi javaslatból is kirajzolódott, hogy a kormányzati szándék szerint az adócsomag célja az üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése. A véglegesen elfogadott csomag is hű maradt ehhez az irányhoz” – mutat rá Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

Több család kap adókedvezményt

Mint már írtuk, az egyik legnagyobb változás a családi adókedvezmény kiterjesztése a járulékokra is. Az alacsony keresetű sokgyerekesek eddig nem tudták teljesen kihasználni az egy- és kétgyerekeseknél gyerekenként havi 10 ezer, a többgyerekeseknél havi 33 ezer forintnyi adóelengedést. Januártól azonban a 16 százalékos adón felül a 17 százaléknyi egyéni járulékokat is lehet csökkenteni – ezzel 250 ezer családnak kedveznek.

Ennek hatására a kétgyermekes családok havi bruttó 60 606, a háromgyermekes családok havi 300 ezer, a négygyermekes családok havi 400 ezer forint bruttó jövedelem fölött már teljes egészében igénybe tudják venni a kedvezményt. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelem esetén három gyerek mellett már 51 ezer forinttal több pénz marad a családnál havonta – számolta ki az Origo.

Olcsóbb ingatlanok

Ha jövőre élénkülni kezdene a lakáspiac, akkor fontos változás lesz az is, hogy az első lakáshoz jutásnál az illetékre 12 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetne bárki. Ha pedig a lakás, ingatlan vagy más vagyontárgy egyik házastárstól a másik nevére kerül, vagy elválnak és megszűnik a vagyonközösség, a vagyontárgyak megszerzését nem fogja terhelni sem ajándékozási, sem vagyonátruházási illeték.

Olcsó húsnak híg lett a leve

Végül csak az élő- és félsertés áfakulcsát csökkentik 27-ről 5 százalékra. Ezzel a termelők sem elégedettek, és a vásárlók számára sem feltétlenül jelent majd olcsóbb húst.

A szörp pedig bekerült a csipszadó hatálya alá.

Maradt a cafeteria, de szigorúbb lesz

A munkáltatók és a munkavállalók által kedvelt cafetéria rendszer juttatásai változatlan formában adóznak 2014-ben. A feltételrendszer azonban szigorodik. Az utalvány vagy készpénz-helyettesítő eszköz formájában kapott béren kívüli juttatások, illetve egyes meghatározott egyéb juttatások csak abban az esetben esnek a korábbi kedvező adóztatás alá, ha nem átruházhatóak vagy visszaválthatóak. Kalocsai Zsolt szerint ez az intézkedés vélhetően a juttatási rendszerrel kapcsolatban tapasztalt korábbi visszaéléseket kívánja visszaszorítani.

Önként többet adózhatnak

Az idén bevezetett kisadózás feltételein is változtattak. Az eddigi 50 ezer forintos kata helyett 75 ezer forintot kell majd havonta fizetni a kisadózóknak, ám cserébe magasabb lesz a nyugdíj- és járulékalapjuk. A kormányzat szerint ugyanis sok vállalkozó ezért nem lépett be a konstrukcióba, s a vállalkozások kérték az 50 százalékos emelést.

Sok apró könnyítés

A vállalkozások számára sok kisebb-nagyobb egyszerűsítést és adókedvezményt tartalmaz a csomag. Talán a legfontosabb, hogy a kis- és középvállalkozások, ha hitelből fejlesztenek, akkor a hitel kamatainak 60 százalékával csökkenthetik társasági adójukat. Ha egy cég egy másikban részesedést szerez, akkor pedig jövőre nem kell majd a nyereség után adót fizetnie, ha legalább 10 százaléknyi tulajdont szerzett és adott el (ez korábban legkevesebb 30 százalék volt). A cégeknek 75 napjuk lesz bejelenteni, hogy tulajdont vásároltak egy másik vállalkozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik