Pénzügy

Csodálatos életük lesz a tanároknak

tanár (tanár)
tanár (tanár)

Minden szeptemberben emelik a fizetésüket.

Jó hírt közölhetünk ezen a verőfényes nyári napon. Maga Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter jelentette ugyanis be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől .

A pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek – közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Egyelőre a miniszterség jobban fizet

Balog Zoltán – 1 éve miniszter: 1.101.900 Ft
Hoffmann Rózsa – 3 éve államtitkár: 997.200 Ft
Egy 15 éve a pályán dolgozó általános iskolai pedagógus fizetése jelenleg 144.600, egy gimnáziumi tanáré pedig 163.200 forint

Persze vannak, akik most kimaradnak: a miniszter 1450 olyan pedagógusról tud, aki nem vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Balogh miniszter úr nem véletlenül beszélt erről az 1450 tanárról, Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke ugyanis kedden az MTI-nek azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Rózsa elalélt

A bejelentés fontosságát jelezte, hogy Balog mellett Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára is jelen volt. A miniszter utáni második ember “neveléstörténetinek” nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lesznek másodosztályú tanárok

Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.

Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője.

Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet – ismertette a gyönyörű jövőt Hoffmann Rózsa.

Apró gikszer

A pedagógusok joggal érezhetik úgy, hogy becsapták őket, hiszen még múlt vasárnap is teljesen más információkat közölt a várható béremelés mértékéről és idejéről” – reagált a bejelentésre a hvg-nek Mendrey László, a korábban sztrájkot is kilátásba helyező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szerinte egészen mostanáig azt ígérte a szaktárca, hogy a pedagógus 1 minősítést és az ezzel járó összeget mindenki megkapja már szeptembertől, a most vázolt modellben viszont a béremelést évekre szétaprózva elhúznák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik