Pénzügy

Hogyan növelhető a foglalkoztatás?

5 pontból álló tervet készítettek a kormányoknak és a munkaadóknak, hogy hogyan kezdjenek hozzá a foglalkoztatás növeléséhez.

Ajánlást fogalmazott meg a Hays és az Oxford Economics nemzetközi gazdaságkutató intézet a G20 országoknak a globális munkaerőpiac fellendítéséhez az elkövetkező 20 éves időszakra. A Creating Jobs in a Global Economy 2011-2030 című jelentésben felhívják a figyelmet: ha a kormányok és a vállalatok ezt a kérdést nem stratégiai módon közelítik meg, elszalasztják a kínálkozó munkaerő-piaci lehetőségeket, és a nehézségek megsokszorozódnak.

1. Tartsák nyitva a nemzeti határokat a szakképzett munkaerő vándorlása számára

A szakképzettség és a munkaerő komoly mértékű vándorlása nélkülözhetetlen lesz a fejlett és a fejlődő világ között, mindkét irányban – áll a jelentésben. A fejlődő világnak például több ezer szakképzett mérnökre lesz szüksége az Egyesült Államokból és Európából, miközben óriási lesz a kereslet az egészségügyi dolgozók iránt a másik irányban.

2. A munkavállalók vándorlását megkönnyítő nemzetközi szabályozás szükséges

Jelenleg a szakképzett dolgozók vándorlásának szabályozása országos vagy legjobb esetben is regionális szintű döntések eredménye, pedig valójában globális tendenciákról van szó. Emiatt a munkaerő mozgását szabályozó jogszabályok rendszere nem egységes, gyakran bonyolult, és nem is hatékony. A jelentés készítői szerint ezeket a kérdéseket nemzetközi szinten kellene megvitatni, a G20 vagy más hasonló testület keretein belül, melynek eredménye egy olyan kódex lenne, amely megfelelően szabályozhatja a szakképzett munkaerő jövőbeni hatalmas arányú, határokon átnyúló áramlását.

3. Fektessenek be a képzésbe és az oktatásba

A világ munkaerőpiaca egyre inkább „homokóra alakú” lesz, ahol a betanított munkások folyamatosan szorulnak ki a gépesített, automatizált munkahelyekről. Ennek a tendenciának az ellensúlyozása érdekében minden kormánynak és vállalatnak be kell fektetnie a munkaerő képzésébe, hogy az emberek megfelelő készségeket és szaktudást szerezzenek.

4. Teremtsenek foglalkoztatási lehetőségeket a fejlődő világban

Az elmúlt 20 évben hatalmas mértékben nőtt a foglalkoztatottság Kínában, ugyanis az ottani népesség gyorsan növekedett. Azonban Kínában a munkaképes életkorúak száma tetőzni fog az elkövetkező 20 év során, és a figyelemnek máshová kell irányulnia: Indiára, Latin-Amerikára és Afrikára. Ez az óriási mennyiségű új munkaerő hatalmas lehetőséget jelent azoknak, akik új munkalehetőségeket teremtenek majd. Ám ez veszélyeket is rejt magában: potenciális elégedetlenséget és feszültségeket szülhet, amennyiben nem foglalkoznak a dolgozók igényeivel.

5. Tartsák az időseket a munkahelyeken

Az elkövetkező 20 év során a fejlett gazdaságoknak egyre növekvő mértékben kell támaszkodniuk a 60 év feletti dolgozók munkavégzésére. Sok ország, például az Egyesült Királyság már diszkrimináció-ellenes törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az idősebbek számára, hogy munkahelyükön maradjanak, és továbbra is aktív dolgozók legyenek. Sok országnak nagymértékben kell támaszkodnia az öregedő munkaerőre a jövőben, a kormányoknak adózási ösztönzőket, átképzéseket és egyéb intézkedéseket kellene fontolóra venniük, melyekkel eredményesen győzhetik meg az állampolgáraikat arról, hogy tovább dolgozzanak. A munkaadóknak át kell gondolniuk, hogyan tudják legjobban használni az idősebb dolgozók értékes munkatapasztalatát, miközben gondoskodnak arról is, hogy tudásuk az ipar fejlődését tükrözve naprakész maradhasson.

+1: A munkavállalók legyenek rugalmasak

A felmérést készítők arra buzdítják a munkavállalókat: legyenek felkészülve arra, hogy karrierjük során bármikor átképezzék magukat, és így megfeleljenek a gyorsan változó gazdasági környezet támasztotta igényeknek. Legyenek nyitottak a költözésre (akár távolabbi országokba is), hogy megtalálhassák a szaktudásuknak leginkább megfelelő munkaerőpiacot. Számoljanak ezen túl azzal is, hogy hosszabb ideig kell majd dolgozniuk: a 60. vagy 65. születésnap utáni automatikus nyugdíjazás hamarosan a múlté lehet – figyelmeztet Hays és az Oxford Economics.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik