Pénzügy

Mindegy, hogy férfi vagy nő a főnök?

Legtöbbünkben olyan előítéletek élnek, hogy a nők a gondoskodó vezetők, a férfiak viszont kemény hajcsárok. De valóban így van-e? Van-e különbség a férfi és a női főnök között?

Volt már olyan, hogy kimondottan női vezetőt keresett egy cég, mert a kollektívában nehéz emberi problémákat kellett megoldani, és a vállalkozás úgy vélte, erre egy nő sokkal alkalmasabb lenne, mint egy férfi – mesélte Lipcsei András, a Dr.Pendl&Dr.Piswanger vezetője az FN24-nek. Persze ez a keresésnél nem befolyásolta a fejvadász céget, ám azt nagyon jól szemlélteti, hogy az emberek fejében él egy kép arról, hogy milyen egy női és egy férfi vezető.

Olyan is előfordult, hogy egy céghez azért kerestek női vezetőt, mert közölték: a vezetői team homogén, kizárólag férfiakból áll, és jó lenne, ha színt hozna közéjük egy nő, újfajta szemléletet, kreativitást adna a csapatnak.

A pszichológus szerint ez egyáltalán nem jó hozzáállás, az esélyegyenlőség miatt azt mondani, hogy nőket (vagy épp óvodában férfiakat) alkalmaznak vezetői pozícióban. Az évszázadok során  nagyon jól kialakult, hogy mely szerepek, munkák illenek a nemekhez, furcsán is hangzana, ha azt mondanánk, hogy „főnővér úr” – mondta Merza Péter az FN24-nek. Persze – tette hozzá a szakember – ez nem jelenti azt, hogy egy szociálisan érzékeny férfi ne lehetne jó ápoló.

A férfi versengő, a nő konszenzuskereső?

Azt szokták mondani, hogy a nők sokkal jobbak a konfliktusok kezelésében, az érdekharmonizációban, ám a nyílt összetűzések elsimítása nem mindig megy nekik, a finomabb megoldásokhoz, értenek inkább, empatikusabbak a férfiaknál. Ám vezetőként egy férfi és egy nő is tud kiválóan teljesíteni – hiszen valójában nem nem-, hanem személyiségfüggő a dolog.

Ha valaki mestervezető, akkor nem teszi bele a személyiségét a munkájába – vallja a pszichológus. Így az egész nemi szerepeken alapuló, „női vs. férfi vezető” kérdéskör egyszerűsödik: vannak jó és rossz vezetők, nemtől függetlenül. Egy kereskedelmi cégnél, ahol csak a profit és az üzlet számít, ott a főnöknek nem szabad érzelgősnek lenni, ám szociális területen nem baj, sőt akár előnyös is, ha a vezető átérezze a munkatársak gondjait – mondta Merza Péter. Érett személyiség, tudás kell ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen.

Önbizalomhiány miatt kevés a női vezető

A nők legtöbbje nehezen tudja magát első számú vezetőként elképzelni, inkább a második helyen dolgoznak szívesen – tette hozzá Lipcsei András. Pedig nagyon sokuk igen alkalmas lenne a pozíciókra. A férfiak viszont épp ennek az ellentéteként viselkednek: gyakran túlértékelik magukat, olyan dolgokba is belevágnak, amely meghaladja a képességeiket, erejüket.

Merza Péter szerint ennek az is az oka, hogy a nők nehezebben tudják összeegyeztetni a munkát és a magánéletet: nekik általában otthon kezdődik a „második műszak”, aminek az ellátására kevés férfi alkalmas. Csak kőkemény személyiség képes arra, hogy első számú vezető legyen, és háztartást vezessen egyszerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik