Pénzügy

A munkahelyre nem polihisztorok kellenek?

A munkaerőpiac elvárásainak nem igazán felel meg a magyar oktatás – véli a karrier-tanácsadó. Több száz pályakezdővel dolgozott már együtt, a visszatérő problémák kapcsán pedig meglepő következtetéseket vont le.

„Az utóbbi 2 évben munkatársaimmal együtt 300-nál is több AC-t vezettünk. Az AC (Assessment Center, azaz Értékelő Központ) egy kiválasztási módszer, melynek során a résztvevőket olyan helyzetekbe hozzuk, melyekkel a napi munkavégzés során is nagy valószínűséggel találkoznak majd. Ilyen nagy ’merítés’ során bizonyos összefüggések és tendenciák jól megfigyelhetők, különösen a pályakezdők között” – írja Herczku Mónika karrier-tanácsadó a Profession.hu-n megjelent írásában. A tapasztalatai szerint bizonyos helyzetekben a résztvevők csoportja hamarabb felismeri a problémát és strukturáltabban kezd hozzá annak megoldásához, máskor viszont ez lassabb ideig tart.

Vannak olyan gyakorlatok, melyek során a résztvevők rengeteg információt kapnak, szándékoltan annyit, melyekre nincs is szükségük és a rendelkezésükre álló idő alatt nem is igazán lehet ezeket maradéktalanul feldolgozni. A gyakorlat egyik célja, hogyan tudnak a rendelkezésre álló információval gazdálkodni, mennyire ismerik fel a legfontosabb összefüggéseket, eljutnak-e a probléma megoldásáig. Azt vették észre, hogy ha a résztvevők között van olyan szakember, aki nem Magyarországon, hanem a világ bármely részén, angolszász típusú iskolában tanult, akkor ő fogja a leghamarabb felismerni az összefüggéseket, átlátja a problémát.

A munkaerőpiac elvárásainak Herczku Mónika szerint nem mindig felel meg az, ahogy a magyar iskolarendszer működik. Úgy véli, hogy a munkaadóknak nem hatalmas általános műveltségű polihisztorokra van szüksége, hanem arra, hogy a pályakezdők képesek legyenek a gondolataikat érthetően és szabatosan elmondani, tudjanak csapatban dolgozni, megértsék, hogy csak együttműködve lehet eredményeket elérni, és a frissen tanult ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

A karrier-tanácsadó további tapasztalatairól a Profession.hu cikkében olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik