Pénzügy

Pokoli is lehet az irodai munka

Az utóbbi évtizedben Magyarországon is – követve az USA-ból indult „open office” trendet – egyre jobban terjednek a nyitott, egy légterű irodák. Akkor ideális, ha a munka bizonyos fokú elmélyültséget igényel, de nem jár együtt egész napos telefonálással, jövés-menéssel, mert így könnyen pokollá tehetjük egymás életét. Ám a munkavállalók általában a hagyományos, 1-4 fős, zárható irodákat kedvelik.

A szolgáltató központok, call centerek, ügyfélszolgálatok tevékenységére remekül illeszthető az egyterű irodatípus. Kölcsönös odafigyeléssel és a többiek érdekeinek figyelembe vételével működtethető. Ha nem vagyunk tekintettel másokra, nem tiszteljük személyes terüket és azt, hogy nekik is szükséges koncentrálni a hatékony munkavégzéshez, akkor zavaró lehet a többiek számára – olvashatjuk a Profession.hu egyik cikkében.

Előnyök és hátrányok

Az osztatlan irodatér előnyei nyilvánvalóak: az egyterű elrendezés gazdaságos, javítja a munkatársak közötti kommunikációt és együttműködést, növeli a produktivitást. Az ajtók eltűnésével jóval gyorsabban meg lehet beszélni a problémákat, nem kell telefonálni, elég odanézni, hogy a kolléga ráér-e.

Az egyterű iroda a kis hatalmi távolságot is szimbolizálja a vezető és a beosztott között. Az operatív vezetők általában a csoportjuk közvetlen közelében, míg a felső vezetők egy kisméretű üvegfalú szobácskában kapnak helyet. Fontos, hogy jó rálátásuk legyen az irányításuk alatt állókra és átlássák az egész teret. Ez azonban nem mindenkinek komfortos. „Úgy érzem magamat, mint majom a ketrecben. Azon sem csodálkoznék, ha valaki a nyitott ajtón bedobna egy banánt” – panaszkodott az egyik HR-es vezető Herczku Monika karrier-tanácsadónak.

Az egyterű irodákban az intim szférát nélkülöző kialakítás szorongást hozhat létre a munkatársakban. Általában senki sem szereti, ha ráláthatnak a monitorjára, még akkor sem, ha csak munkahelyi feladataival foglalkozik. Nem szerencsés az sem, ha valaki háttal ül a többieknek és folyamatosan érzi és hallja, de nem látja, hogy a háta mögött sétálnak el, mert kiszolgáltatott helyzetben fogja magát érezni. Ezek a termelékenység csökkenéséhez vezetnek, és a gyakoribb betegállomány, hiszen a vírusok gyorsabban terjednek a nyitott térben.

Pszichológiai kutatások szerint a személyes zóna 46 és 120 centiméter közötti, így legalább 120 centiméter távolság szükséges két munkaállomás között.

A több ember szükségszerűen nagyobb munka zajjal dolgozik, több munkahelyi konfliktus (például a légkondicionáló szabályozása) fordulhat elő, amely irritálja az azonos térben dolgozókat. Tanulmányok alapján az egyterű irodák kialakításával 20 százalékos költségcsökkentést érhetnek el a cégek, ezzel együtt a munkatársaik szociális és pszichés szükségleteit is szem előtt kell tartani a termelékenység szinten tartásához és a versenyképesség megőrzéséhez.

A praktikákról, az egyterű irodák etikettjéről, a viselkedési szabályokról a Profession.hu cikkében olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik