Pénzügy

Romániában csökkent a munkanélküliség

admin
admin

2011. 01. 12. 13:49

Enyhén csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma decemberben, a 6,87 százalékos munkanélküliségi ráta 0,08 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál - közölte szerdán a román munkaerő-elosztó hivatal.

Silviu Bian, a hivatal elnöke elmondta, hogy jelenleg 626 960 munkanélkülit tartanak nyilván.

A munkanélküliek számának enyhe csökkenését Bian azzal magyarázta, hogy a versenyszféra kezd magára találni a gazdasági válság után, és új munkahelyek teremtődnek.
A román országos statisztikai hivatalnak a munkanélküliségre vonatkozó adatai kissé eltérnek a munkaerő-elosztó hivatalétól, mivel ez utóbbi csak azokat a munkanélkülieket tartja nyilván, akik hivatalosan bejelentkeztek, míg a statisztikai hivatal különböző becslések alapján számolja ki a munkanélküliségi rátát.

Bian szerint azonban az utóbbi időszakban csökkent az általa vezetett intézmény és a statisztikai hivatal által közölt adatok közötti különbség, amely rendszerint nem éri el az egy százalékot.

A statisztikai hivatal január elején tette közzé a munkanélküliségi rátára vonatkozó tavalyi harmadik negyedévi adatokat, amelyek szerint a munkanélküliségi ráta elérte a 6,9 százalékot. E hivatal közlése szerint 703 ezer munkanélküli volt a tavaly szeptember végén zárult negyedévben.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.