Pénzügy

Romániában csökkent a munkanélküliség

Enyhén csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma decemberben, a 6,87 százalékos munkanélküliségi ráta 0,08 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál - közölte szerdán a román munkaerő-elosztó hivatal.

Silviu Bian, a hivatal elnöke elmondta, hogy jelenleg 626 960 munkanélkülit tartanak nyilván.

A munkanélküliek számának enyhe csökkenését Bian azzal magyarázta, hogy a versenyszféra kezd magára találni a gazdasági válság után, és új munkahelyek teremtődnek.
A román országos statisztikai hivatalnak a munkanélküliségre vonatkozó adatai kissé eltérnek a munkaerő-elosztó hivatalétól, mivel ez utóbbi csak azokat a munkanélkülieket tartja nyilván, akik hivatalosan bejelentkeztek, míg a statisztikai hivatal különböző becslések alapján számolja ki a munkanélküliségi rátát.

Bian szerint azonban az utóbbi időszakban csökkent az általa vezetett intézmény és a statisztikai hivatal által közölt adatok közötti különbség, amely rendszerint nem éri el az egy százalékot.

A statisztikai hivatal január elején tette közzé a munkanélküliségi rátára vonatkozó tavalyi harmadik negyedévi adatokat, amelyek szerint a munkanélküliségi ráta elérte a 6,9 százalékot. E hivatal közlése szerint 703 ezer munkanélküli volt a tavaly szeptember végén zárult negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik