Pénzügy

A bizonyítvány mellé állás is jár

Nemrég vehették át a diplomájukat a Hankook első gumiipari szakmérnökei, a Bosch pedig már évek óta tanszéket működtet a Miskolci Egyetemen. A felsőoktatás mellett egyre több cég kóstol bele a szakképzésbe is. A toborzás így sokkal könnyebb: a legjobb diákokat azonnal alkalmazhatják.

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága nemrég elfogadta az egyetemek és vállalkozások közti együttműködésről készült előterjesztést. A jelentés egyik legfontosabb célja, hogy segítse a fiatal diplomások munkaerő-piaci beilleszkedését.

A felsőoktatás és a vállalkozások együttműködése kölcsönös előnyökkel jár Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke szerint. Ezzel az egyetemek közvetlen visszajelzést kaphatnak a cégek elvárásairól, a vállalkozásokat pedig versenyelőnyhöz juttathatja a részvétel az egyes kutatási-képzési programokban – hangsúlyozta a néppárti politikus.

A jelentés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki az egyetemek és a vállalkozások közti mobilitás jogi kereteit és ismerje el a tanulás e speciális formáját – írja az MTI. A hallgatók és oktatók közvetlen, gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert, a szakemberek pedig felfrissíthetik elméleti ismereteiket, de akár posztgraduális képzésen is részt vehetnek.

A mérnökképzésbe már belekóstoltak a cégek

A mérnökképzés egyik fellegvárában, a Miskolci Egyetemen már évek óta működik egy „Bosch-tanszék”. A II. világháború óta ez az első vállalatok által finanszírozott tanszék Magyarországon. Az ipar és az egyetem együttműködése olyannyira sikeres volt, hogy egyre több intézményben hoznak létre hasonló, cégek által támogatott tanszéket.

A Bosch például laboratóriumok kialakítását finanszírozta, amelyekkel a gyakorlatorientált képzést támogatta. A cég segítségével vendégprofesszorokat hívhatnak meg, tananyagot vásárolhatnak. A mechatronikai mérnökök képzése a Bosch számára az utánpótlás megteremtése miatt is fontos. A miskolci gyáraikban például gyakornoki programokat indítanak, és a legjobb fiatalokat alkalmazzák is. A tanszék feladata az oktatás mellett a kutatás is: a cégcsoport részére készítenek fejlesztéseket.

Más példa is van: a Hankook Tire kezdeményezésére tavaly elindult egy posztgraduális gumiipari szakmérnöki képzés a Dunaújvárosi Főiskolán, az első évfolyam tíz végzőse február 6-án vette át a diplomáját. A hallgatók megismerhették a fejlesztési, irányítási, tervezési folyamatokat, valamint a különböző gyártási technológiákat. Az elméleti oktatást a főiskolán tartották, a gyakorlati tréning pedig a vállalat rácalmási gyárában volt. A képzés tananyagát és menetét a Hankook magasan képzett mérnökei dolgozták ki, akik egyben a gyakorlati órákat is tartották.

„Egy felsőoktatási intézmény mindig erről álmodozik: egyszer csak bekopogtat hozzá egy jelentős létszámot foglalkoztató cég, és közli, hogy szüksége van speciális felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalokra” – mondja Szántó Jenő, a főiskola oktatási rektorhelyettese. A Hankook azt is vállalta, hogy évente tíz hallgatót saját költségére beiskoláz, a többiek egy félévért 150 ezer forintot fizetnek. A képzés folytatódik, számos diák adta be jelentkezését, ők 2010 szeptemberében kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Befektetés a képzés

Bányai Tibor, a cég HR-vezetője a HR-es Mesterkurzus előadójaként kifejtette, hogy a vállalat egyszerűen nem talált megfelelő mennyiségű magasan képzett munkatársat, ezért döntöttek úgy, hogy kiképzik a saját embereiket.

Munkásszálló is épül

A jövőben az sem lesz fontos, hogy a gumiipari szakmunkások a közelben lakjanak: a Hankook több mint 2 milliárd forint értékű beruházással nemsokára elkezdi építeni az első saját munkásszállóját Rácalmáson. Az ötszáz férőhelyes szálló egyedülálló kezdeményezés, már nagyon régen nem létesített hasonlót egy magyarországi vállalat sem.

A cég közleménye szerint nem egy kollégiumszerű szállót kell elképzelnünk, hanem modern apartmanokat, parkokkal, mosodával, fitneszteremmel.

Próbálkoztak munkaerő-kölcsönzéssel, külföldről akartak szakembereket toborozni, ám nem sikerült eleget találniuk. Épp ezért a cég felvette a kapcsolatot a munkaügyi központtal, és együtt kitalálták, hogy munkanélküliek beiskolázásával maguknak „termelik ki” a megfelelő szakembereket.

A vállalat ezért kidolgozta az OKJ-s gumiabroncsgyártó szakképzés feltételeit. Elsősorban regisztrált munkanélküliek vehetnek részt ezen, és a sikeresen vizsgázók automatikusan felvételt nyernek a Hankook rácalmási gyárába.

A győri Audi Hungaria Motor Kft.-nél – a Lukács Sándor Szakképző Iskolával együttműködve – már 2001 óta folyik szakképzés, az idén 150 szakmunkástanuló pályázott a tíz szakmában kínált gyakorlati helyekre. A három legnépszerűbb Audi-szakma mellett, mint az autógyártó, szerszámkészítő és gépi forgácsoló, a szakmunkástanulóknak gyakorlati helyeket kínálnak többi között a mechatronikus, autószerelő, fényező, automatikai műszerész és autóelektronikai műszerész szakmákban. A szerszámkészítők számára az Audinál töltött gyakorlati időszak három, a gépi forgácsolóknak kettő, a többi területen egy év.

A 2008/2009-es tanévben 69 szakmunkástanuló végzett, közülük 35-nek tudott munkát adni a vállalat. „Az Audi Hungaria tudatosan fektet be a fiatalok szakképzésébe. Ez része a hosszú távú személyügyi stratégiánknak. Magasan képzett munkaerő-utánpótlással tartósan biztosíthatjuk vállalatunk versenyképességét és jövőjét” – mondta Rozman Richárd, az Audi személyügyi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik