Pénzügy

Rektort keres a Zrínyi

Új rektort keres a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem. A pályázatot a fenntartó Honvédelmi Minisztérium írta ki. Az előző intézményvezetőt, Szabó Jánost felmentették tisztségéből, miután előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A pályázat a KSZK Személyügyi Szolgáltató Központ Közigállás elnevezésű állásportálján jelent meg. Az állás határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony, ám a vezetői megbízás határozott időre, három évre – tehát 2013. június 30-áig – szól.

A rektor feladata az egyetem irányítása, a képzési, a tudományos kutatási, a katonai, az igazgatási, valamint a gazdálkodási tevékenység koordinálása. A munkáltatói jogok gyakorlása mellett az intézmény vagyonáért is ő a felelős. Az egyetemet, illetve a hadtudományt neki kell képviselnie a tudományos szervezetek (például az MTA) előtt.

Átvilágítják a jelölteket

Az pályázhat, aki egyetemi vagy katonai akadémiai végzettséggel rendelkezik, valamely nyelvből középfokú C típusú általános nyelvvizsgája (vagy tárgyalási szintű nyelvtudása) van. Fontos, hogy legalább ötéves vezetési, szervezési, gazdálkodási és vezetői tapasztalata legyen, felmutasson három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt, és „átmenjen” a B típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen. (Ennek az a célja, hogy feltárják és kiszűrjék azon kockázati tényezőket, amelyek miatt a bizalmas munkakört betöltő személy tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, támadhatóvá válhatna, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértené vagy veszélyeztetné.)

A jelentkezőnek teljes munkaidejű egyetemi tanári kinevezéssel, tudományos fokozattal, határozatlan időre szóló közalkalmazotti vagy hivatásos szolgálati jogviszonnyal kell rendelkeznie. Nyilatkoznia kell a vagyoni helyzetéről is.

Előnyben részesül az, akinek nemzetközi vagy hazai oktatási és kutatási gyakorlata, szervezeti innovációs tapasztalata van, vagy az MTA doktora, de az is, aki többéves vezetői, katonai felsőoktatási vezetői vagy katonai vezetői gyakorlattal bír. Az elvárt kompetenciák között csak a kiváló kommunikációs és problémamegoldó-képességet jelzik.

A pályázat benyújtási határideje 2010. március 13., a beosztás legkorábban július elsejétől tölthető be.

Előzetesben az előző rektor

Mint ahogy arról az fn.hu már korábban beszámolt: az előző intézményvezetőt, Szabó Jánost felmentették tisztségéből, miután előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A rendőrség gyanúja szerint befolyását kihasználva próbált jogosulatlan előnyökhöz jutni egy szállítmányozási cégnél.

Szabó a gyanú szerint azzal kereste meg a DHL csomagküldő céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet „pozitív irányba befolyásolni”. Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik