Pénzügy

Magyar ápolókat és animátorokat vár Európa

Az egészségügyi dolgozók – ha beszélnek angolul vagy németül – nagyon könnyen el tudnak helyezkedni külföldön. Most Hollandiába és Németországba csábítják őket. A másik „meghódítható terület” a turizmus: a pincértől az animátorig bárki elhelyezkedhet.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz rendszeresen érkeznek állásajánlatok más európai munkaközvetítőktől. Jelenleg olasz, német, holland és ciprusi lehetőségek közül válogathatnak, akik más országban próbálnának szerencsét.

Egészségügyi munkák

Egy közvetítő cég célzottan Magyarországról és Csehországból keres ápolókat, nővéreket Hollandiába. 10,5 euró/óra kezdő fizetést ígérnek nekik, heti 32-36 órát kell dolgozniuk (napi 8 órát) – tehát havonta akár 400 ezer forint feletti fizetést kaphatunk.

Az állás elnyerésének feltétele a legalább egyéves gyakorlat és az angol vagy német nyelvtudás, de vállalni kell azt is, hogy a munka mellett megtanulunk hollandul. Hollandia 2007 májusában nyitotta meg a munkaerő- piacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok dolgozói előtt.

Németország is ápolókat vár, több müncheni idősek otthonába keresnek szakképzett, németül kitűnően beszélő dolgozókat. 1800 eurót, körülbelül 486 ezer forintot lehet keresni egy hónapban. A hirdetést ugyan még decemberben adták fel, ám az ÁFSZ honlapján még mindig olvasható. (Németország és Magyarország között államközi egyezmény született, ennek keretében dolgozhatunk náluk – erről bővebben itt olvashat!)

állásbörze: svájci, osztrák és németországi munkák

A magyarországi EURES-hálózat német nyelvterületre szóló állás- és információs börzét szervez 1 Sprache, 3 Länder, viele Stellenangebote címmel. A rendezvényen német, svájci és osztrák munkáltatók kínálnak állásajánlatokat, valamint külföldi és magyar EURES-tanácsadók válaszolnak a kérdésekre és tartanak előadást hazájuk élet- és munkakörülményeiről. Nemcsak munkákat kínálnak 2010. április 10-én az ELTE Múzeum körúti campusában, hanem képzési, gyakornoki lehetőségeket is. A szervezők kizárólag németül beszélő érdeklődőket várnak.

Lassan elindul turisztikai szezon

Animátorokat keresnek Észak-Olaszországba, a Garda-tó környékére. Angol vagy német, illetve olasz nyelvtudás szükséges. Jelentkezhetünk például sport, fitneszprogramok szervezésére és levezénylésére, valamint táncoktatókat, vízi mentőket is keresnek. Olyan munkavállalót is várnak, aki németajkú táborozókat tanít olaszul. A szezon 2010 májusában indul, és szeptember közepén ér véget, egy embert minimum nyolc hétig alkalmaznak. Március 10-éig lehet jelentkezni, további információ e-mailben kérhető vagy a szervező utazási iroda weboldalán. A toborzás Budapesten lesz.

Ciprusra szállodai személyzetet keresnek: felszolgálót, szobaasszonyt és szakácsot. A szokásoktól eltérően nem kell szakirányú végzettség az állások elnyeréséhez, elegendő a munkáltató megelégszik a releváns szakmai tapasztalatot igazoló dokumentumokkal is. Szobaasszonyként és szakácsként 850 euró (230 ezer forint) kereshető, heti hat napot kell dolgozni. A pincérek fizetése húsz euróval magasabb. A hotelben szállás és étkezés is kapható, a fizetés 10-10 százalékáért. A fényképes önéletrajzokat és a motivációs leveleket március 5-éig lehet elküldeni Lengyelné Varga Nórának e-mailben. A munkáltató képviselője Budapesten tartja meg az állásinterjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik