Pénzügy

Ötvenezerrel több közmunkás lehet

Az idén 154 ezer ember munkába való visszavezetését segítette az Út a munkába program, de a munkára alkalmas szociálisan segélyezettek köre országosan egymilliós nagyságrendű - mondta Szűcs Erika miniszteri biztos a program ez évi zárókonferenciáján.

Úgy vélte, a program 2010-ben a vállalkozások bevonásával akár 50 ezer fővel is bővíthető. Az idén 78 milliárd forintot hívtak és hívnak le az önkormányzatok a közfoglalkoztatásra, jövőre pedig a tervek szerint összességében 140 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Szűcs Erika elmondta, hogy ilyen sok embernek az önkormányzatok nem tudnak munkát adni, ezért terjesztették ki a programot a munkaügyi központok bevonásával és a vállalkozásokra. Utóbbiak 50 százalékos- bér és járulék hozzájárulást kapnak, a továbbfoglalkoztatás kötelezettsége nélkül.

Az ország 3174 önkormányzatból 42 nem csinált közfoglalkoztatási tervet, mert nincs érintett polgára, 106 önkormányzat készített tervet, de végül nem kellett alkalmaznia. A maradék mintegy 3.000 önkormányzat leginkább az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régióban, illetve a Dél-Dunántúlon van – ismertette Szűcs Erika.

Hozzátette: Közép-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a cél elsősorban a nyílt munkaerőpiacra való eljuttatás, míg az Észak-Alföldön, ahol sokaknak a program az első alkalom a legális munkavállalásra, az a cél, hogy minél tovább a rendszerben maradjanak, és képessé váljanak a hosszú távú munkára.

Jövőre a program továbbfejlesztésére 110 milliárd költségvetési forrást biztosítanak, ami kiegészül 7,5 milliárdos uniós képzési forrással. A regionális munkaügyi központok 6 milliárd forintot kapnak közhasznú munkára, ehhez az összeghez az önkormányzatok pályázat útján juthatnak hozzá. Továbbá a munkaerőpiaci alaphoz már 500 millió forintot átutaltak a szociális minisztériumtól, hogy a vállalkozásoknál foglalkoztatottak költségeit támogassák. A miniszteri biztos tájékoztatása szerint a tárcánál további uniós források átcsoportosításán dolgoznak, melytől legalább további 15 milliárd forintot várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik