Pénzügy

Csúcson a munkanélküliség

10,4 százalékos a munkanélküliség 2009. augusztus–októberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentése szerint.

2009. augusztus–októberben foglalkoztatottak száma 3 millió 789 ezer, a munkanélkülieké 440 ezer fő volt, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentésében.

Valószínűsíthető, hogy az elkövetkezendő hónapokban újabb, és újabb csúcsokról lehet majd beszámolni:az Európai Bizottság nemrégen publikált előrejelzése szerint például 2010-ben hazánkban 11,3 százalékos munkanélküliségi ráta várható, de más előrejelzések is a munkanélküliség növekedését tartalmazzák.

Az elbocsátottak nagy hányada alacsonyan képzett, alacsony jövedelmű fizikai foglalkoztatott – jegyzi meg a jegybank legfrissebb, szerdán publikált inflációs jelentése. Ami egyébként torzítja a bérstatisztikákat, hiszen az alacsonyabb bérű dolgozók elbocsátása miatt a reálbér csökkenése kisebbnek tűnik az átlag alapján, mint amekkora valójában – világít rá a jegybank elemzése (egyébként ezt a tényezőt a KSH korábbi gyorsjelentése is említette).

A jegybank nagyobb valószínűséget tulajdonít a “bérdinamika” (a bérek emelkedésének) lassulásának, mint a foglalkoztatás további, nagymértékű csökkenésének (ezzel együtt a jegybank szerint is nő még idén a munkanélküliség, fordulatra jövőre van esély).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik