Pénzügy

Befagyott a bérharc

Nem sikerült érdemben továbblépniük a munkavállalók és a munkaadók képviselőinek a csütörtöki országos érdekegyeztetésen sem a bérajánlás, sem a minimálbér tekintetében.

A munkavállalói és munkaadói oldal abban állapodtak meg, hogy közös elveket dolgoznak ki, amelyek alapul szolgálnak a bértárgyalásokhoz, konkrét mértékek még nem kerültek szóba – mondta el az FN.hu megkeresésére Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője.

A korábbi tárgyaláson a munkavállaló ismertették a javaslatukat, amely szerint 80 ezer forint lenne a minimálbér, s ennek 122 százaléka, 97 600 forint a szakképzetteknek járó bérminimum. Ezt a javaslatot a munkaadók akkor visszautasították, de magunk nem álltak elő konkrét, számszerű javaslattal, s nem tették a csütörtöki tárgyaláson sem. A kormányzat reálértéken tartaná a kereseteket, ami – a költségvetés inflációs sarokszámával számolva – 4,1 százalékos nettó béremelkedést jelentene.

Nem haladnak a bértárgyalások.

Nem haladnak a bértárgyalások.

Az átlagbér közelében keresőknél 4,1 százalékosnál magasabb nettó béremelkedés következik be a bruttó bér emelése nélkül is, az adórendszer átalakításának köszönhetően. Az alacsonyabb jövedelműeknél ugyanakkor -a bruttó szinten maradás esetén – a nettó bér alig emelkedne meg. Éppen ezért már a korábbi tárgyaláson elhangzott, hogy a béremelési ajánlást erre tekintettel, differenciáltan kell megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik