Pénzügy

Csak egy kattintás az elbocsátás

Az ÁFSZ új szolgáltatással könnyíti meg a munkáltatók csoportos létszám-leépítési bejelentését: egy online rendszert hozott létre, amelyben az elbocsátási szándékot vagy döntést egy-két kattintással jelezhetik a munkaügyi központok felé. A jogszabály szerint azonban csak a kinyomtatott papírok érvényesek.

A válság informatikai fejlesztést szült a foglalkoztatási hivatalban: május 11-étől lép életbe az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) új online rendszere, amelyben virtuálisan jelenthetik be a cégek a csoportos elbocsátásokat. A foglalkoztatók az adatokat elektronikusan rögzíthetik, és a visszaigazolást, valamint a bejelentés feldolgozását ellenőrizhetik.

A rendszer azonban nem „menti meg” a munkáltatókat a papíroktól, csak annyiban jelent előrelépést, hogy már nem szükséges papíralapú formanyomtatványokat beszerezniük és kitölteniük. Most már az elektronikusan rögzített adatok is kinyomtathatók és beküldhetők.

A törvény kötelez

Ha a munkáltató csoportos létszámcsökkentést tervez, akkor konzultálnia kell az üzemi tanáccsal – vagy ha az nincs, akkor a szakszer- vezetek és a munkavállalók képviselőiből létrehozott bi- zottsággal, illetve a munka- ügyi kirendeltséggel is. Ha a felek konszenzusra jutottak, a döntésről az érintett munkavállalót a felmondás előtt legalább harminc nappal a munkaadónak írásban tájékoztatnia kell.

A foglalkoztatók a csoportos létszámcsökken- tési szándékukat, valamint a létszámleépítésekről hozott döntések adatait a telephely szerint illetékes munkaügyi központnak is kötelesek bejelenteni. Ezt a munka törvénykönyve írja elő, és jogsértést követ el az a munkaadó, aki ezt elmulasztja.

A hatályos jogszabály szerint ugyanis a csoportos létszám-leépítési bejelentés csak akkor válik jogszerűvé és érvényessé, ha a kinyomtatott, cégszerűen aláírt adatlapot a munkaadó beküldi (vagy személyesen beviszi) a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre. Miután bejelentése beérkezett, azt levélben is visszaigazolja a kirendeltség. Ezt a munkáltató ebben a rendszerben is ellenőrizni tudja. Az online rendszer egyszerű azonosítási módszert alkalmaz, amely nem igényel előzetes regisztrációt.

A munkaügyi központok dolgozóinak munkáját is segíti: a lekérdezések és napi jelentések segítségével láthatják a rögzített szándék- és döntésbejelentéseket, valamint az illetékességükbe tartozó munkavállalók adatait, így felkészülhetnek az álláskeresők fogadására. A könnyebben összesíthető adatok nemcsak a közvetlen kirendeltségi munkát, de a foglalkoztatáspolitikai döntések meghozatalát is támogathatják. Minél több munkáltató használja az online rendszert, a munkaügyi szervezetnek annál több naprakész információja lesz a várható elbocsátásokról, ezért gyorsabban felkészülhet a leépítések folyamatának kezelésére.

Egyre több a bejelentés

Az ÁFSZ legfrissebb adatai szerint csaknem hatezer csoportos leépítésről érkezett bejelentés márciusban, az elbocsátással fenyegetett dolgozók száma közel ezer fővel nőtt februárhoz képest. Tavaly márciusban 3800-zal kevesebb ilyen elbocsátási szándékot regisztráltak a munkaügyi központok.

A cégek köre is megváltozott a korábbiakhoz képest: már nemcsak a háromszáz főnél többet foglalkoztató vállalatok folyamodnak a csoportos létszámleépítéshez. Az elküldésre ítélt munkások fele százfős kkv-knél dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik