Pénzügy

A közszolgák többet kerestek

A bruttó átlagkereset tavaly megközelítette a kétszázezer forintot. Ám a fizikai dolgozók 90 300, a szellemi foglalkozásúak pedig 155 900 forintot kaptak kézhez. A versenyszférában körülbelül annyi dolgozót vettek fel, mint amennyit elbocsátottak, a közszolgák létszáma azonban több ezer fővel csökkent.

A tavalyi év első 11 hónapjában 2 millió 747 ezer ember állt alkalmazásban, közülük több mint 723 ezren a közszférában és kétmillióan a versenyszektorban. Az előbbiben 3,8 százalékkal csökkent a létszám (főként az egészségügyben), az utóbbiban viszont lényegében nem változott – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

Nőtt a reálkereset

A bruttó átlagkereset 2008 decemberéig 8,2, a nettó 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokat, illetve a költségvetési intézményeket vizsgálta. A reálkereset csaknem egy százalékkal emelkedett egy év alatt, hiszen a fogyasztóiár-index csak 6,3 százalékkal lett magasabb.

A teljes munkaidős dolgozók átlagosan bruttó 197 600 forintot kerestek. A vállalkozások alkalmazottaié 190 600 forint, a közszolgáké 218 900 forint volt. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2 százalékkal nőttek a korábbi év azonos időszakához képest. Ugyanez a költségvetési intézményeknél héttel, a versenyszférában kilenccel nőtt. Novemberben 8,7 százalékkal haladta meg a bruttó összjövedelem az egy évvel korábbit.

Az „ingatlanbizniszben” volt a legmagasabb a fizetés

Az átlagosnál jóval magasabb fizetésemelést, 13,5 százalékot kaptak az ingatlanügyletekkel, a gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek. A pénzügyi ágazatban összességében 11 százalékkal nőtt a jövedelem. A kereskedelmi és a javító szektorban, valamint a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban dolgozók is több mint 9 százalékos béremeléshez jutottak átlagban.

A nettó kereset január és november között átlagosan 121 400 forint volt, 7,3 százalékkal több 2007-hez képest. A versenyszférában ugyanez 7,8, a költségvetési szervezeteknél pedig 6,5 százalék.

150 ezerrel nőhet a munkanélküliek száma

A romló, már 2-3 százalékos gazdasági lassulással számoló előrejelzések
fényében Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter szerint reális az a prognózis, hogy akár 150
ezerrel is növekedhet a munkanélküliek száma. A statisztikai adatokban még nem látszanak azok a csoportos leépítések, amelyek decemberben vagy januárban realizálódnak.

A tárca vezetője hétfőn felelőtlennek nevezte azt a költségvetési módosító indítványt, amely az Állami Foglalkoztatási Szolgálat állami forrásainak egymilliárd forintos megkurtítását javasolja – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik