Pénzügy

A hiányszakmák képzését fokozottan támogatják

Az összes magyarországi régióban hiányszakmának számít a hegesztőszakma, és szinte mindenhol kevés az ács, az állványozó és a gépi forgácsoló is. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kedden döntött a szakképzés szakirányairól és a felvehető diákok számáról.

A 2009/2010-es tanévben négy szakképesítési kategóriát határoztak meg a regionális fejlesztési és képzési bizottságok, ennek értelmében kiemelten támogatott szakképesítések lesznek a jogszabályban régiós szinten rögzített hiányszakmák. Ezekben a 2012-es várható kereslet legalább két és félszerese lesz a 2007-es beiskolázási létszámnak – írja az MTI.

30-40 ezerre tehető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek megfelelően motivált és szakképzett munkaerő hiányában tartósan betöltetlenek. „A szakképzés megújításának kulcsa az, hogy a munkaerőpiac és az oktatás között koordinált együttműködés alakuljon ki” – tette hozzá Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

A tárca vezetője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke négy oktatási intézménynek adta át a Nívódíjas Szakképzés 2008 díjat. A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium mellett két győri iskola – a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, illetve a Gábor László Építőipari Szakképző Iskola és Kollégium vehette át az elismerést. Mellettük a miskolci Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola és Kollégiumot is díjazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik