Pénzügy

Virtuális állásinterjú HR-eseknek

Személyügyi szakemberként dolgozik, és váltana? Most végzett az egyetemen, és állást keres? Lapunk szituációs kérdésekkel próbál segíteni a felkészülésben, hogy mire számíthat egy HR-es, ha szembe kerül egy másik HR-essel. A LeanCenter virtuális interjúja arra az esetre, amikor „a hóhért akasztják”.

Kérjük, válassza ki azt a válaszlehetőséget, amely legközelebb állna válaszához egy valódi állásinterjún, ahol személyügyi referenst keresnek. Kattintson a kiválasztott válaszhoz tartozó értékelésre, s azonnali visszajelzést kap arról, mennyire döntött helyesen.

1. A vállalatnál szigorú előírások vonatkoznak az öltözködésre. Nem lehet például magas sarkú cipőt, miniszoknyát és rövidnadrágot viselni. A termelésben dolgozik egy új mérnökkolléga, aki a szabályok ellenére rendszeresen rövidnadrágban jár. Főnöke Önt kéri, hogy intézkedjen. Mit mondana a kollégának?

a. Félrehívnám és megkérdezném, hogy ismeri-e a házirendet, részt vett-e minden bevezető oktatáson? Ha a válasz igen, akkor felhívom újból a figyelmét erre a hiányosságra, ha azonban nemet mond, ismertetem vele a szabályokat, és udvariasan megkérem, hogy ez lehetőleg többet ne forduljon elő.

b. Odamennék hozzá, első körben elmondanám neki, hogy ki küldött és miért, majd diszkréten és udvariasan megkérném, hogy ezentúl – ha lehet – hosszúnadrágot viseljen.

c. Az oktatási referenst kérdezném első körben, hogy az illető részt vett-e a bevezető tréningeken, megkapta-e az etikai kódexet? Ha a válasz igen, megkeresném a kollégát, és újból ismertetném vele a szabályokat. Ha a válasz nem, akkor megkérném az oktatási referenst, hogy mielőbb intézkedjen.

2. Az adott szakterület vezetőjével közösen interjúztatnak egy jelöltet. Már hónapok óta keresik az ideális pályázót, sürgős lenne a felvétel, nagy a nyomás a HR-osztályon. Az interjút követően kiderül, hogy teljesen másképp értékelik az illetőt. A területvezető (akihez a pozíció tartozni fog) különösebb indokot nem említve, de nem javasolja a felvételt, ellenben Ön ragaszkodik hozzá! Mindkettőjük szava ugyanolyan mértékben számít az ügyvezetőnél! Mit tesz ebben a helyzetben?

a. Természetesen elfogadom a területvezető álláspontját, hiszen az ő beosztottja lesz, így semmi esetre sem kényszeríthetem rá a jelöltet. Ha ezt tenném, valószínűleg nem lenne hosszú távon sikeres a munkakapcsolatuk.

b. Próbálnám meggyőzni a területvezetőt az igazamról, és újból felsorakoztatnám a jelölt mellett szóló érveimet. Megkérném őt is, hogy indokolja meg, miért nem szeretné felvenni a jelöltet. Ha nem kapok megfelelő indokot, tovább harcolok.

c. Átbeszélném a területvezetővel újból a munkakör elvárásait és ennek megfelelően közösen újraértékelném vele az interjút. Ha nagyon tiltakozik a jelölttel kapcsolatban, tiszteletben tartanám véleményét, tudván, hogy az ő beosztottja lesz.

3. A vállalatnál egy új „teljesítményarányos” motivációs rendszert vezettek be, ami nagy elégedetlenséget szült a dolgozók körében. Tudván, hogy Ön a helyettes, a kollégák folyton Önhöz járnak panaszra, és arra kérik, tegyen valamit annak érdekében, hogy visszaálljon a régi rendszer. Mit tesz elsőként?

a. Ilyen esetben azt javasolnám nekik, hogy beszéljék meg ezt a dolgot a felettesemmel, hiszen jómagam erre nem vagyok felhatalmazva.

b. Megpróbálnám elmagyarázni nekik, hogy az új rendszer nem is olyan rossz, mint ahogy azt ők gondolják. Mondanék nekik példákat arra, hogy adott esetben akár több fizetést is haza lehet vinni, ha megfelelően dolgoznak.

c. Megkérdezném őket, mit tudnak pontosan a rendszerről, tudják-e, hogy miért lett bevezetve, mi a vállalat célja ezzel?

4. Vezetőségi ülést tartanak, és Önnek kell helyettesíteni a főnökét, aki éppen a szabadságát tölti, de előtte mindent elmondott, hogy mire számíthat, milyen adatokkal készüljön fel. A megbeszélés során azonban, ahol a divíziós vezető is részt vesz, váratlanul olyan kérdésekkel bombázzák, amire nem tudja a pontos választ. Mit tesz ilyen szituációban?

a. Elmondom, hogy ilyen kérdésekre nem számítottam, emiatt sajnos nem tudom megválaszolni őket.

b. Egy kis időt kérek, és ha lehetőségem van rá, kimegyek a megbeszélésről, hogy összeszedjem a kért adatokat.

c. Mindenképpen mondok valamit, még ha nem is vagyok teljesen biztos a válaszok valódiságában. A megbeszélés után természetesen utánanézek a kért adatoknak, és ha kell, helyesbítem korábbi válaszaimat.

5. A termelési terület műszakvezetője Önhöz fordul tanácsért. Elmondja, hogy van egy dolgozó, aki az utóbbi időben feltűnően sokat hibázik, hanyag és feledékeny. Ő már több alkalommal felhívta a figyelmét arra, hogy változtasson hozzáállásán, különben következményei lesznek a viselkedésének. A helyzet nem változott, az illető azóta is szétszórt és gyakran elfelejt dolgokat. „Mit tegyek, hogy újból olyan precíz és megbízható legyen, mint korábban?” – kérdezi Öntől a műszakvezető. Mit felelne erre?

a. Hívja félre a kollégát újra, mondja el neki, hogy mennyire bántja Önt ez a szituáció, és hogy a viselkedése nagyon káros hatással van a többi kollégára is. Legyen barátságos és kérdezze meg, mit tehet Ön annak érdekében, hogy változzon a helyzet?

b. Ha már többször is figyelmeztette szóban, egy írásbeli figyelmeztetés biztosan megteszi a hatását.

c. Megkérdezném, tud-e bármi olyan körülményről, ami okozhatta ezt a változást a kolléga viselkedésében?

6. Egy felsővezetői pozícióra interjúztat. Jelöltjét arról kérdi, hogy véleménye szerint, mivel lehet az embereket leginkább motiválni? Az alábbi választ kapja: „A motivációs eszközöket két csoportra bontanám, anyagi és nem-anyagi eszközökre. Az anyagiak csoportjába tartozik a fizetés, költségtérítés, utazási támogatás és egyéb juttatások, mint például az üdülési csekk. Nem anyagi motiváció például a képzések biztosítása, a munkakörbővítés, a karrierlehetőség és az erkölcsi elismerés. Véleményem szerint a kettőt nem lehet elválasztani, ezen motivációs eszközök vegyítése a megfelelő út kollegáink motiválására.” Ön, mint HR-es, hogyan értékeli a fenti választ?

a. Véleményem szerint a válasz helyes. Valóban jól látja a jelölt, hogy mindkét motivációs eszközt alkalmazni kell, csak nyilván meg kell határozni a megfelelő arányokat.

b. Véleményem szerint a válasz nem helyes. Ugyanis az emberek többségét az anyagiak motiválják és talán ezt a jelölt is tudta, csak az interjún nem merte ezt kimondani. A jelölt nem a kérdésre válaszolt, ugyanis azt kellett volna megmondania, hogy mi a leginkább motiváló, tehát egyet mindenképpen ki kellett volna választania.

c. A válasz tulajdonképpen nem egészen pontos. Felsővezetőként látnia kell, hogy a motiváció ember-, helyzet-, körülmény- és vállalatfüggő.

7. Az utolsó kérdés következik. Miért gondolja, hogy Ön az ideális jelölt a megpályázott pozícióra? Próbáljon meggyőzni erről!

a. Véleményem szerint az Önök által vázolt elvárásoknak teljes mértékben megfelelek. Rendelkezem mindazon tapasztalatokkal és készségekkel, melyek a munkakör betöltéséhez szükségesek és úgy gondolom, hogy az anyagi elvárásaim is reálisak, továbbá azonnal munkába tudnék állni.

b. Nem állítom ezt magamról, nagyon bízom abban, hogy az interjú alapján ezt Önök így fogják gondolni.

c. A felvázolt munkakör ismeretében úgy vélem, leginkább a külföldi tapasztalataimat, vállalati kapcsolataimat, nyelvtudásomat tudnám kamatoztatni. Rendelkezem az elvárt HR-menedzseri képesítésekkel és a négyéves gyakorlati háttérrel. Az interjú nagyon tetszett, úgy vélem sikerült mindenre kielégítő választ adnom. Említette, hogy számíthatok még egy személyiségtesztre is. Már nagyon várom!

Virtuális állásinterjúnk itt véget ér. Bízunk abban, hogy hasznos tanulságokkal szolgált, reméljük, egyik-másik választ vagy fordulatot a valódi állásinterjúkon is hasznosíthatja majd.

A virtuális állásinterjút a LeanCenter Magyarország készítette a FigyelőNet számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik