Pénzügy

A munkások tizede szabálytalanul dolgozott

Összesen mintegy 11 millió forint bírsággal sújtott 21 munkáltatót és 118 munkavállalót A Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség. Az elmúlt egy hónap razziái során is a munkavédelmi, munkaügyi hiányosságok miatt bírságoltak.

A felügyelőség 677 intézkedést hozott, eddig mintegy 200 munkáltatónál vizsgálták a biztonságos munkavégzés feltételeit, és 80 százalékuknál tapasztaltak valamilyen jogsértést, szabályszegést. Az ellenőrzött munkavállalók száma meghaladta a 3400-at, közülük 254-et foglalkoztattak szabálytalanul – közölte Wágner Béla igazgató az MTI-vel.

A felügyelők különös figyelmet szenteltek a munkavégzés szabályszerűségére, a munkához szükséges védőeszközök használatára, a feladatok ellátásához szükséges engedélyek meglétére, a diákmunkásokra és a nyári melegben a védőitalok és a pihenés biztosítására is.

A legtöbb hiányosságot a kereskedelemben és a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknál találták, például több helyen nem volt meg a dolgozóknak az orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgája. A munkások egészségére legveszélyesebb mulasztások az építőiparban voltak, ahol a be- és leesés, valamint az omlás elleni védelmet nem biztosították. Az igazgató a feldolgozóipari cégekről szólva elmondta, hogy a munkaeszközök, berendezések védőburkolatait igen gyakran eltávolították, így közvetlen veszélynek tették ki a kezelőket.

Wágner Béla az előző ellenőrzés, az úgynevezett „Kikelet hadművelet” tapasztalatai alapján pozitív változásként értékelte, hogy valamivel kevesebb munkáltató követett el jogsértést, és egyre több dolgozó használja a védőeszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik