Pénzügy

Nemzetközi porondon a magyar munkaügyi stratégia

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a napokban tartja az éves közgyűlését, amelyen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is részt vesz. Simon Gábor államtitkár nemzetközi közönség előtt mutatta be a szaktárca foglalkoztatási és segélyezési programját.

A magyar delegáció tagjai között a magyar munkaadói, munkavállalói szervezetek képviselői mellett parlamenti bizottsági elnökök és elnökhelyettesek is részt vesznak Genfben az ILO éves közgyűlésén június 11-13. között.

Simon Gábor a tanácskozáson kiemelte: Magyarország számára is fő célkitűzés a tisztességes munka biztosítása, a feketemunka visszaszorítása, a foglalkoztatás bővítése. A 2008-2010 közötti időszakra vonatkozó szakmai stratégia középpontjában öt elem áll. Ezek között az álláskeresést, munkavállalást ösztönző integrált foglalkoztatási-szociális rendszert alakítanak ki, megváltozik a rehabilitációs, reintegrációs rendszer, a hátrányos helyzetű térségekben járulékkedvezményeket alkalmaznak, illetve ösztönzőkkel és szankciókkal „kifehérítik” a munkaerőpiacot. Fontos szerep jut a nemi megkülönböztetés csökkentésének, tehát a nők fizetését arányba hozzák a férfiakéval, a jelenlegi 11 százalékos bérkülönbséget mérsékelik.

Az államtitkár tárgyalt Kari Tapiolával, az ILO végrehajtó igazgatójával, Juan Somavia főigazgatóval, valamint Petra Ulshoefer európai és közép-ázsiai régiós igazgatóval. A megbeszéléseken szó esett arról is, hogy az ILO számít hazánkra az európai régió együttműködésének megerősítésében, amelyben Magyarország kész vezető szerepet vállalni.

2009 februárjában tartják Lisszabonban a következő regionális konferenciát. Jövőre lesz az ILO létrehozásának 90. évfordulója, amelyre Magyarország is saját rendezvénnyel készül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik