Pénzügy

Közösen fogyózott a munkaközösség

Együtt több mint fél tonnát fogytak a második „Közösen – könnyebben” életmódváltó munkahelyi csapatverseny résztvevői. 87 munkahelyről 101 csapat jelentkezett, ám csak 69-nek volt annyi ereje, hogy „végigcsinálja”, megváltoztassa az életét. Nem meglepő talán, hogy egy fizioterápiás intézet csapata nyert.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület a munkavállalók és munkaadók részére közösen hirdetett meg egy féléves versenyt, amelynek a célja az volt, hogy a résztvevők egészsége, közérzete kedvező irányba változzon. A több mint 700 versenyző nem csupán a munkahelyen élhet ezután egészségesebben, hanem akár napi 24 órában.

Az első helyen Fizio Team, a Fejér megyei Szent György Kórház csákvári gyógyintézetének csapata végzett. A második a Loosers lett, amelyet a nyársapáti Erdei Ferenc Általános Iskola dolgozói alkotnak, és dobogós helyezést ért még el az IBM Hungary ISSC Kft. csapata. A legjobbak között volt a Magyar Televízió Zrt., a Népújság Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. is.

A közösen elsajátított életmódváltás a személyes előnyök mellett a munkahelyek számára is nyereséges: a segítségével létrejöhet egy jobban teljesítő csapat, a kevesebb hiányzás bevételnövekedést hozhat, a légkör és a belső kommunikáció jobbá válhat, és a munkatársi kapcsolatok is erősödhetnek.

22 méterrel keskenyebbek a csípők

A csapatverseny a fél év alatti lehető legnagyobb fittségi változás eléréséért zajlott. A nevezők közel egyharmada kiesett, azaz nem jelent meg a végső mérlegelésen. A tavalyi évhez képest megnőtt a férfi résztvevők aránya.

Az életmódváltó program fittségi indexét a szervezők egy matematikai képlet segítségével kapták meg. Ezt az időeredményből, a célba érés pillanatában számolt pulzusszámból és a testtömegindexből, valamint az életkorból számították ki. A verseny elején az index még nagyon sok csapatnál az átlag alatt volt, ez a végére megváltozott. Persze nem lett fitneszguru senkiből, de a résztvevők nagy része elérte az átlagot, 74 százalékuknak javult a fittségi indexe.

A versenyzők összesen 588 kg-tól, azaz több mint fél tonna testsúlytól, átlagosan egy kilónál is többet fogytak. A legnagyobb testsúlycsökkenést elérő versenyző a záró mérlegelésen 17,6 kilogrammot adott le, a derékbőségükből összesen 2446 centimétert (csaknem 25 métert!), a csípőbőségből 22 métert veszítettek.

A helyezett csapatok és a különdíjas egyéni versenyzők értékes nyereményben részesültek. A fődíj egy wellnesshétvége volt, de a támogatóktól fitneszbérletet, reformételeket, újság-előfizetést, valamint sportfelszerelést is kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik