Pénzügy

Kevesebb kirúgást ígérnek a cégek

A cégek 9 százaléka tervez leépítést az idén, viszont a múlt évre vonatkozóan az arány még 15 százalék volt. Az ipari, szolgáltató, illetve mezőgazdasági szervezetek inkább létszámnövelést terveznek. A nagyobb vállalatok 15 százaléka pedig tartós munkaerőhiánnyal küzd – derül ki egy felméréséből.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az idén is együtt készítette a felmérést. A tavalyi szerint 2007-re a cégek 60 százaléka számolt azonos létszámmal, 26 százaléka növeléssel és 15 százaléka leépítéssel. A mostani válaszok alapján 2008-ban a cégek 67 százaléka nem tervez létszámváltozást, 24 százaléka kalkulált növeléssel és csak 9 százaléka leépítéssel.

Létszámnövelés az iparban

Nagy különbségek tapasztalhatók a különböző ágazatok között: az iparban a cégek az átlagnál nagyobb, 29 százalékos arányban terveznek létszámnövelést, a szolgáltatást végző vállalatok 22 százalékkal több embert foglalkoztatnának, a mezőgazdaságban pedig 14 százalékkal több álláshely várná a dolgozókat.

A teljesen vagy többségében külföldi tulajdonú vállalkozások 40,5 százaléka tervezi, hogy növeli az alkalmazottai létszámát, a tisztán magyar tulajdonban lévők 21 százaléka. Figyelembe véve a közszféra várhatóan csökkenő – vagy stagnáló – foglalkoztatását, a válaszok alapján nemzetgazdasági szinten 3-4 ezres létszámnövelés feltételezhető.

A vállalati munkaerő-kereslet alakulását alapvetően a tervezett beruházások jellege határozza meg. Az innovatív, korszerűsítő beruházások esetén többnyire nem változik a foglalkoztatottak létszáma. A kapacitásbővítő beruházást tervező gazdálkodóknak pedig csaknem 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növeli a létszámot.

Gond a tartós munkaerőhiány

A cégek 15 százaléka ugyanakkor azt jelezte, hogy tartós munkaerőhiánnyal küzd. Az egy évvel korábbi adatfelvétel során csak a cégek 9 százaléka jelezte ezt. Átlag feletti ez a hiány a feldolgozóiparban, a szállításban, a távközlésben és az építőiparban. Ezekben az ágazatokban a cégek 18-22 százalékánál nem elég a dolgozók száma.

A munkaerőhiány továbbra is a nagyobb vállalatoknak jelent gondot. Ez arra vezethető vissza, hogy ezek a cégek egyszerre több dolgozót keresnek. A 250-nél több embert foglalkoztató vállalkozások 35 százalékára jellemző, hogy nem vagy csak nehezen tudják felvenni a keresett munkavállalókat. Ez főként a teljesen külföldi tulajdonú, illetve a döntően exportra termelő cégekre jellemző. A tavalyi felméréssel összehasonlítva 20 százalékponttal magasabb azon cégek aránya, amelyeknek nem áll rendelkezésükre a szükséges munkaerő.

A versenyszektorban a munkaerőhiányt jelző cégek statisztikai állományi létszámuk 3 százalékában határozták meg a hiányzó munkaerő mértékét. Ez a versenyszektorban összességében 23 ezer körüli tartósan betöltetlen munkahelyet jelent. A tartós munkaerőhiány több mint fele, 53 százaléka szakképzett fizikai dolgozókra, 33 százaléka szakképzetlenekre, 14 százaléka szellemi foglalkozásúakra irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik