Pénzügy

A britek csak öt szakra jelentkezhetnek

Nagy-Britannia lakossága több mint hatszorosa hazánkénak, a felsőoktatásba jelentkezők száma viszont arányaiban kevesebb, mint Magyarországon. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 500 ezer fiatal adja be jelentkezését a felsőoktatásba, míg Magyarországon 2007-ben valamivel több mint 108 ezren pályáztak.


Nálunk több intézmény van


A brit felsőoktatást vizsgálva az is látszik, hogy a lakosság arányaihoz mérten Magyarországon több felsőoktatási intézmény működik, mint Nagy-Britanniában. Hazánkban 79 integrált intézmény oktatja a leendő diplomásokat, míg a szigetországban 327 felsőoktatási intézmény működik.

A brit felvételi rendszert vizsgálta az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK). Kiderült: a jelentkezők ugyan arányosan kevesebben vannak, de 2007-ben 77 százalékuk bejutott a felsőoktatásba, míg Magyarországon 2006-ban a 71, 2007-ben pedig a 75 százalékuk. Úgy tűnik, hogy a szigetországban kevesebben szeretnének diplomát szerezni, mint nálunk. Meg kell jegyezni azonban: a brit oktatáspolitika egyik legfontosabb célja, hogy minél többen tanuljanak tovább a felsőoktatásban.


Limitált a jelentkezés


Nagy a különbség a magyar és a brit felvételi rendszer között. Míg hazánkban a jelentkezők korlátlan lehetőséget pályázhatnak meg intézménytől és tudományterülettől függetlenül, addig az Egyesült Királyságban korlátozott számú szakot jelölhetnek meg a diákok a választott területtől függően. Van olyan terület, ahol 3-4 szakra pályázhatnak, de maximálisan 5 kurzus megjelölésére van lehetőségük. A két nagynevű brit intézmény, a Cambridge és az Oxfordi Egyetem esetében pedig mindössze egy kurzust választhatnak a jelentkezők.

A jelentkezés módjában is nagy eltérések láthatók. Nagy-Britanniában például sokkal elterjedtebb az elektronikus jelentkezés, a szigetország felvételizőinek 90 százaléka számítógépe segítségével oldja meg a jelentkezést, míg Magyarországon egyelőre a továbbtanulni készülőknek csak a 10 százaléka választja ezt a lehetőséget.

A brit OFIK

Különbség a magyar rendszerhez képest az is, hogy az Egyesült Királyságban a felvételt nyert hallgató a jelentkezési időszak kezdetéhez viszonyítva csak egy év múlva kezdheti meg a felsőfokú tanulmányait. Ha nem sikerül a felvételi, akkor így a jelentkezőnek lehetősége van arra, hogy az Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) – a brit OFIK – munkatársaival közösen felkutasson más továbbtanulási lehetőségeket. Vannak azonban olyan kurzusok is Nagy-Britanniában – például a zenei képzés, az ápolás és egészségügy vagy a posztgraduális tanárképzés –, amelyek esetében egy másik szervezet látja el a felvételi ügyintézést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik