Pénzügy

Mire való a vasárnap?

A vasárnapi kötelező pihenőnapért száll harcba a KDNP és két szakszervezet: a kereskedők a verseny miatt nem zárnak be, és az emberek is tudnák hétköznapra igazítani a bevásárlást – fogalmazták meg.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereszténydemokrata Néppárt egy chartát írt alá a szabad vasárnapért. A két munkavállaló érdekképviselet néhány héten belül az Alkotmánybírósághoz fordul, mert véleményük szerint az emberek alapvető jogait sérti a profitérdekből elrendelt vasárnapi munka.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a vasárnapi munka ellehetetleníti a családi és a társas életet, ellentétes a szabad vallásgyakorlással. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérései bizonyítják, hogy a kereskedelemben a munkáltatók többsége se ragaszkodna a vasárnapi üzemhez, de a verseny miatt csak akkor hajlandók bezárni vasárnap, ha ezt mindenki megteszi – jelezte Sáling József elnök.

Az sem fogadható el érvként, hogy a vásárláshoz szükséges a vasárnapi nyitva tartás, mert a hét többi napján is megszervezhetők a vásárlások – hangsúlyozta Sáling József. Harrach Péter figyelmeztetett rá, hogy már a IV. századtól joguk volt még a rabszolgáknak is a vasárnapi pihenőnaphoz. A kereszténydemokrata képviselő rámutatott: Európában Magyarországon a legáltalánosabb a vasárnapi munkavégzés.

A vasárnap a családi, baráti kapcsolatoké, ennek egy általános heti pihenőnapnak kell lenni, tiszteletben tartva az évszázados hagyományt, a szociális vívmányt. A KDNP ezért kezdeményez ősszel törvénymódosítást, és számítanak arra, hogy a parlamenti pártok, más szakszervezetek, civilszervezetek is támogatják majd kezdeményezésüket – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik