Pénzügy

Támogatnák a foglalkoztatási paktumokat

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium keresi a lehetőséget a helyi foglalkoztatási együttműködések, más elnevezéssel foglalkoztatási paktumok fenntartásának támogatására – közölte Székely Judit, a munkaügyi tárca szakállamtitkára egy szakmai konferencián.

A paktumokat a helyi munkaügyi kirendeltségek, önkormányzatok, iskolák, cégek és civilek együttműködésén alapuló intézmények európai uniós segítséggel szervezték meg, de fenntartásukhoz már nem lehet közösségi támogatást elnyerni. A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) hamarosan foglalkozik a kérdéssel, s döntése alapján a napi kiadásokhoz is támogatást nyerhetnek el a paktumok. Ehhez feltételeket, minőségi követelményeket írhat elő a MAT. A szakállamtitkár szerint szükség lenne arra is, hogy a foglalkoztatási törvény is nevesítse a helyi kezdeményezések a Munkaerőpiaci Alapból történő támogathatóságát.


A kétnapos nemzetközi konferencia a fenntartható szociális gazdaság európai gyakorlatával foglalkozott. A szociális gazdaság olyan módon kínál foglalkoztatási, kereseti lehetőséget a hátrányos helyzetű csoportoknak a lakóhelyükön vagy olyan településeken, ahol nincs más munka, hogy a gazdálkodásnak, valamilyen termék előállításának, szolgáltatás nyújtásának ez az elsődleges célja, nem pedig a nyereségszerzés. A szakállamtitkár szerint sok múlik azon, hogy a helyi kezdeményezésekbe milyen módon sikerül bevonni a terület vállalkozásait, azok mennyire válnak partnerré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik