Pénzügy

Csoportosan könnyebb leszokni a dohányzásról

Csoportos munkahelyi tréningeket kínál az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) azoknak a munkahelyeknek, amelyek segítséget szeretnének nyújtani dolgozóiknak a dohányzásról való leszokáshoz – mondták el a programban részt vevő szakemberek szerdán Budapesten.

A program iránt inkább multinacionális cégek érdeklődnek, de a hazai vállalatok is nyitottak rá, hiszen a munkahelyi dohányzásról leszokás a munkaadónak és a munkavállalónak is érdeke – mondta Urbán Róbert egyetemi docens az MTI-nek. Statisztikai adatokra hivatkozva hozzátette: 10 százalékkal többet vannak betegállományban a dohányosok, a cigarettaszünetek pedig 1,5-2 órát vesznek el a munkaidőből.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az önerőből, segítség nélkül megpróbált leszokással szemben sokkal hatékonyabb lehet a munkahelyi csoportos terápia. Az egyik előnye például, hogy a foglalkozásokon a részt vevők egymásnak is segítenek – ilyen körülmények között pedig magasabb a leszokási arány.

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója elmondta, igazából nem változtatott a dohányzási szokásokon az, hogy a munkahelyeken a dohányosokat „elkülönítették”. Amiatt ugyanis nem cigarettáznak kevesebbet a munkavállalók, hogy csak a kijelölt helyeken gyújthatnak rá. Az intézet által indított program nem csak a leszokáshoz nyújt segítséget. A trénerek tanácsot adnak arra is, hogy a leszokásra vállalkozók milyen alternatív pihenési formák közül választhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik