Pénzügy

Céges partik év végén: minél különlegesebben

Buli egy Andrássy úti palotában vagy a húszas évek stílusában: a cégek kitesznek magukért, ha karácsonyi partiról van szó. Akár zártkörűen, akár családtagokkal együtt tartják az év végi összejövetelt, ilyenkor jelentősen erősödik az együvé tartozás érzése, mondják a HR-szakemberek. Bármennyire is lazának tűnik azonban a buli, nem árt vigyázni az alkoholfogyasztással.

A december 10-20. közötti időszak a karácsonyi készülődésen és az ajándékvásárláson kívül a céges év végi partik időszaka. A vezetők ennek keretében köszönik meg a munkatársak munkáját. A vacsora és a zene mindenhol adott, de a szervezők igyekeznek extra ötleteket is bevetni, hogy felejthetetlenné tegyék az estét.

Francia konyha, indiai táncok a tanácsadónál

Az Andrássy út egyik palotájában tartja év végi partiját az információtechnológiai kiszervezéssel és vezetői tanácsadással foglalkozó Capgemini Magyarország Kft. „Igyekszünk a cégre jellemző különlegességgel meglepni a dolgozókat” – számolt be Bereczki Sándor, HR-menedzser.

„A mostani partink az indiai és a francia kultúra jegyében telik, ugyanis francia anyacégünk felvásárolt egy indiai érdekeltségű vállalatot. Lesznek indiai táncok és fakírbemutató is.” A vacsora egyenesen Párizsból „jön”, eredeti francia szakács készíti, francia alapanyagból és know-how-val. Az estet a cég ügyvezetője nyitja meg, nemzetközi vállalat lévén angol nyelvű köszöntővel.

A programokon kívül 3-4, bizonyos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozó elismerést és pezsgőt kap. „Egyik kollégánk tavaly például azzal érdemelte ki a nyilvános gratulációt, hogy egy kéthónapos projekt végén a megbízó nyolc hónappal meghosszabbította a munkát, annyira meg volt vele elégedve”, említ példát Bereczki Sánor. A programot színesíti még tombolahúzás, a kaszinó és egy karikaturista műsora is.

„A kollégák már nagyon várják az eseményt, 90-95 százalékos a részvétel. A rendezvények a jó hangulat mellett a csapatra is jó hatással vannak. A tavalyi, nagy sikerű dunai hajós parti után például a munkatársak elhatározták, kéthavonta munka után beülnek közösen egy étterembe beszélgetni, enni-inni” – tette hozzá a HR- menedzser.

Az E-Klubban bulizik az étteremlánc

Nyolc éves múltra tekint vissza a cég két év végi partija a McDonald’s Magyarországnál – mondja Bőhm György HR-igazgató. Az egyiket a budapesti E-Klubban tartják, amelyre az éttermekben dolgozók közül 1000-1200-an jönnek el. „Az éttermek döntik el, kik vesznek részt a partin. Általában zene, tánc és egy sztárvendég szerepelnek a programban. Volt már vendégünk például a Crystal, és a Groovehouse is. Laza, fiatalos öltözet, kötetlen, jó hangulatú buli hajnalig, és evés-ivás, így jellemezhető ez az év végi parti. Itt tartjuk az éttermek közötti országos versenyünk eredményhirdetését és jutalmat adunk a legjobban teljesítő tíz dolgozónak, ami általában utazás: tavaly Mallorcára, idén Ciprusra mehettek a díjazottak” – mondja Bőhm György.

A cég másik partija egy karácsonyi vacsora, amelyen 200-300 fő, a központi iroda dolgozói, étteremvezetők és a franchise-partnerek vesznek részt. Ez exkluzívabb jellegű, öltönyös-nyakkendős rendezvény, amelyre szintén hívnak előadót, illetve zenekart is. „Tavaly az Európa rendezvényhajón volt, az idén a BM-palotában ünneplünk” – mesélte a HR-igazgató. Idén december 14-én lesz az E-Klubos buli, előtte egy nappal pedig BM-palotában a hivatalosabb program.

Az év végi partik szerepéről a vezető megjegyezte, a megtartó erők közül az egyik legfontosabb a csapaté. Az év végi rendezvények éppen ezt erősítik, így ezeknek jótékony hatásuk van a további munkára is. „Az éttermek szeretik és az idén is már nagyon várják az E-Klubos bulit. Az ezer fős rendezvény ezen kívül megmutatja a munkatársaknak, hogy nagy, erős cég vagyunk, amely a jó csapatszellem mellett biztos munkahelyet is jelent a számukra.”

Száz évet ugrik vissza az időben az internetszolgáltató

A húszas-harmincas évek Amerikáját idézi a TVnet internetszolgáltató december 15-én tartandó partija. A teljes program még a munkatársak előtt is titok, ezért mindent ifj. Lengyel Tibor ügyvezető igazgató sem árult el a FigyelőNetnek. „A kollégáknak a korra jellemző öltözetben kell megjelenniük az irodaház előtt, ahonnan buszokkal szállítjuk őket egy váratlan és meglepő helyszínre, ahol a partit tartjuk” – fogalmazott az ügyvezető. Az esten a korszakra jellemző műsorral készülnek. Ezt követően indul a “kortárs buli” Szekeres Adrien fellépésével, diszkóval, szivarsarokkal és még sok más attrakcióval.

Az év végi parti köszönetnyilvánítás a munkatársaim felé, ugyanis sikeres évet zártunk, végig nagy tempót diktáltam nekik, egész évben tudtak követni. Erre a bulira elengedheti magát mindenki, ez az ünneplés helye” – mondja ifj. Lengyel Tibor. rendezvényre meghívják a munkatársak hozzátartozóit is, így összesen mintegy százan lesznek. „Fontosnak tartom, hogy a partnerek megismerjék párjuk kollégáit, akikről otthon mesélnek, láthassák, milyen munkahelyen és légkörben dolgozik társuk” – véli az ügyvezető.

Az esten átadják az Év dolgozója és az Év vezetője címet, ami a titulus mellett pénzbeni elismeréssel is jár. A cégeknek nem olcsó mulatság a munkatársak év végi szórakoztatása. A költségek több millió forintot tesznek ki, de a pontos összegekről nem szívesen beszélnek.

Tipp munkatársaknak: óvatosan az alkohollal

Ugyan a cégvezetők és a HR-menedzserek lazulásról, „ereszd el a hajamat”- bulikról beszéltek, munkavállalóként mégsem árt némi önkontroll. A céges parti bármennyire is kötetlen, nem magánrendezvény. Tanácsos ügyelni az óvatos alkoholfogyasztásra, ugyanis nem beszámítható állapotba kerülve kellemetlen esetek fordulhatnak elő. Fokozhatja a bajt, ha több kolléga előtt sértünk meg egy vezetőt. Ha józanul vállalhatatlan dolgot mondtunk vezetőnknek vagy kollégánknak, ajánlatos az első munkanapon elnézést kérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik