Pénzügy

Fogyatékosokat is alkalmaznak

A Befogadó Munkahely-díjjal azokat a cégeket ismerték el, akik aktívan tesznek az esélyegyenlőségért, azaz fogyatékosokat is alkalmaznak, vagy például támogatják a részmunkaidős foglalkoztatást.

November 7-én másodszor rendezte meg a Budapesti Esélyek Háza és a Fővárosi Önkormányzat több együttműködő partnerével, valamint az Európai Unió „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” elnevezésű kampányával közösen a „Gazdálkodj Okosan a Munkaerőpiacon” elnevezésű interaktív kiállítást.


A rendezvényen a munkáltatók játékos keretek között kipróbálhatták a fogyatékos személyek munkaerő-piaci felkészítése és képzése során alkalmazott munkafolyamatokat. Míg tavaly például ajándéktárgyak összeszerelésén, valamint nagy monotonitást és teljes odafigyelést igénylő munkák végzésén volt a hangsúly, idén az irodai munkák kerültek előtérbe.

Az interaktív kiállításra olyan, a főváros területén működő munkáltatók, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok kaptak meghívást, akik még nem éltek a fogyatékos emberek alkalmazásának lehetőségével és az ebből származó előnyökkel.

Kevesen alkalmaznak fogyatékosokat

Magyarországon még mindig kevés az olyan vállalat, cég, ahol szívesen alkalmaznak fogyatékos embereket. Éppen ezért fontos a munkáltatók figyelmét felhívni a fogyatékos emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának előnyeire, a munkahelyi sokszínűség pozitív oldalaira, az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód szabályaira.

A rendezvény célja az volt, hogy elősegítse a fogyatékos személyek képzettségének és képességeinek megfelelő munkakörben való alkalmazását, illetve a távmunkába történő bekapcsolódást. Emellett átadták a „Befogadó munkahely” díjakat is, a versenyt a Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda második alkalommal hirdette meg az EQUAL közösségi kezdeményezés keretein belül, az Európai Szociális Alap és a kormány támogatásával. A kitüntetés célja, hogy a főváros megbecsülését fejezze ki a munkahelyi esélyegyenlőség megerősítéséért aktívan cselekvő, példamutató vállalatoknak.

EU-szabály az egyenlő bánásmódért

A pályázó cégek és intézmények, pályázataiban a már hagyományosnak mondható eszközök mellett számos, új, kreatív programot vezettek be, működtetnek. A legelterjedtebbek: a nagycsaládosok üdültetése, távmunka, részmunkaidő, illetve családhoz igazított rugalmas, vagy alternatív munkaidő beosztás, a munkahely megtartó képzés, az esélyegyenlőségi referens, a panasztétel, szabályozása.

A költségvetési és non-profit szervezetek kategóriában a Motiváció Alapítvány lett az első 2006-ban. Az alapítvány elsődleges célja a sérült emberek önálló életvitelének segítése. For-profit vállalkozás kategóriában pedig a Magyar Telekom kapta a díjat, többek között azért, mert a cégnél működik az otthoni és munkahelyi élet összeegyeztetését segítő “Család és munkahely” programsorozat.

A diszkrimináció megelőzését és leküzdését célzó, 2000-ben elfogadott EU szabályozás ma már valamennyi EU tagállam hatályos jogszabályaiban biztosítja a munkahelyeken és azokon kívüli egyenlő bánásmódot minden EU-polgár számára.

Az Európai Bizottság a diszkrimináció leküzdéséért indított akcióprogramja részeként ötéves összeurópai információs kampányt folytat a faji vagy etnikai hovatartozáson, valláson vagy más világnézeti meggyőződésen, életkoron, fogyatékosságon vagy szexuális orientáción alapuló diszkrimináció leküzdésére. „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” jelszóval folyó kampány három éve elsősorban a munkahelyi diszkriminációval szemben segíti elő a sokféleséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik