Pénzügy

A PDSZ Sólyomtól vár segítséget

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kedden levélben arra kérte az államfőt, hogy fontolja meg a tömörülés közoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmányossági aggályát. Az MSZP szerint az aggályos részek kikerültek a törvényből.

A szakszervezet álláspontja szerint a törvény sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, a módosítás következtében ugyanis előfordulhat, hogy ugyanazért a bérért az egyik pedagógusnak tíz százalékkal többet kell dolgoznia, mint a másiknak. Azt várják Sólyom László köztársasági elnöktől, hogy ha egyetért alkotmányossági kifogásukkal, kérjen előzetes normakontrollt, ha pedig úgy gondolja, hogy a társadalomra nem gyakorol majd pozitív hatást a törvénymódosítás, utalja vissza a jogszabályt átgondolásra a parlamentnek.

Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek azt mondta: kikerült a törvényből az a rendelkezés, amelyet a PDSZ kifogásol, vagyis hogy a 2006/2007-es tanévben két kötelező tanórát rendelhettek volna el a pedagógusoknak. 2006 szeptemberétől két tanórán kívüli foglalkozás rendelhető el térítés nélkül, a negyven órás munkaidő terhére a pedagógusok számára, például tehetséggondozás, felzárkóztatás céljából. A kötelező tanórák száma 2007. szeptember 1-től emelkedik minden pedagógus számára 22-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik