Pénzügy

9,7 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek

A nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 9,7 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7,2 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,6 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 14,9 százalékkal, a nettó átlagkereset 15,2 százalékkal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,6 százalék volt. A január-szeptemberi reálkereset (a fogyasztóiárindex 3,7 százalékos növekedése mellett) 6,8 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 788 ezer volt 2005. január-szeptemberben, közel annyi, mint egy évvel korábban. A versenyszférában ebben az időszakban 0,2 százalékkal nőtt a létszám. A költségvetés majdnem minden területén folytatódott a létszámcsökkenés, amely így a költségvetési intézményeknél összességében 1,3 százalékos volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 162 700 forint volt, 9,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január-szeptemberben átlagosan 4,9 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik