Pénzügy

Emelkedhet a munkanélküli pályakezdők száma

Tízezerrel több fiatal volt állás nélkül augusztus végén, mint egy évvel korábban. A diplomások között tanár és közgazdász is jó néhány akad, ám a legtöbb elhelyezkedni kívánó iskolai végzettsége alacsony, a segédmunkával is beérnék – írja a Világgazdaság.

A közel ötvenezer állástalan pályakezdő száma ráadásul tovább nőhet. Október elsejével ugyanis életbe lép a kormány Start programja, amely járulékkedvezményekkel ösztönzi majd a fiatalok foglalkoztatását.

A friss diplomás regisztráltak ezerszáznál is többen vannak, közülük legtöbben főiskolát végeztek. A multinacionális cégek nagy része ugyan alkalmaz felsőfokú végzettségű pályakezdőt, ám az ő munkaerő-felszívó képességük is véges. Kirner Dezső, a Vodafone Magyarország Rt. HR-igazgatója elmondta, hogy a magyar álláspiacon azoknak a fiataloknak nagyobb az elhelyezkedési esélye, akik a diploma mellett megfelelő szinten beszélnek idegen nyelven, nyári gyakorlatukat pedig releváns helyen szerezték.

Tavaly augusztushoz képest nem a diplomások, hanem a nyolc általánost végzett állástalan pályakezdők száma növekedett leginkább, méghozzá közel háromezerrel, így most nyár végén már több mint tizenkétezren voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik