Pénzügy

Magyar: minden rendben volt

Nem szenvedtek hátrányt az idén érettségizettek a tavaly maturált diákokkal szemben - jelentette ki Magyar Bálint oktatási miniszter a közszolgálati televízióban szerdán.

Magyar Bálint úgy fogalmazott: “Ha valaki nem mer nekivágni, mondjuk biológiából egy emelt szintű érettséginek, ami nagyjából megfelel a régi felvételinek, az ne akarjon orvos lenni”.

A miniszter szerint “nem az az érdekünk, hogy egyneműsítsük a rendszert”, hanem az, hogy legyenek elitegyetemek a tömegképzés mellett. Sokáig a diákok 18-20 százaléka azért nem vehette át diplomáját, mert nem volt meg az ehhez szükséges nyelvvizsgája, míg ma az “elit szakokon” már kifejezett elvárás, hogy már a képzés idején beszéljenek egy vagy két idegen nyelvet a hallgatók – mutatott rá a miniszter.

Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány oktatási minisztere ugyanebben a műsorban azt mondta, ma még nem tudható, igaza volt-e hivatali utódának, amikor úgy nyilatkozott, hogy minden rendben volt a felvételinél. A fideszes politikus közölte, a “slágerszakokon” meg kell nézni a most és a korábban érettségizettek közötti arányt. Az idén tíz százalékkal csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma – mondta, hozzátéve, tudomása szerint nem volt még ilyen az elmúlt húsz évben. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy a kormány nem kellően tájékoztatott az új érettségi-felvételi rendszerről.

Valamennyi szak ponthatára megtalálható a FigyelőNet oldalain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik