Pénzügy

A felvételi interjú

Előttünk a nagy lehetőség: személyesen is bemutatkozni a vágyott vállalatnál. Hogyan zajlik a felvételi interjú, hogyan öltözzünk, mire készüljünk?

Az interúról általában

Ezek a beszélgetések lehetnek négyszemköztiek, de lehet, hogy két vagy akár több felvételiztetővel találja szemben magát. Egyre ritkábban dől el egy beszélgetés után, hogy megkapja-e az állást, készüljön fel többlépcsős eljárásra, stresszinterjúval vagy értékelő központtal (AC). Az első interjú általában csak előzetes vizsgálódás, mégis ez a legfontosabb esemény a felvétel folyamatában. Legtöbbször a személyzeti vagy HR osztály egy munkatársa rögzíti a beszélgetés eredményeit, majd a pályázókat azokhoz a vezetőkhöz irányítja, akik meghozzák a végső döntést. Az első interjú lényegében szűrőként is működik. A második interjú technikailag ugyanúgy zajlik, mint az első, nem igényel eltérő felkészülést. Ezen azonban már elképzelhetőek speciális kérdések is, amelyek sokkal mélyebben boncolgatják az állás betöltéséhez szükséges készségeket, képességeket, ismereteket.

Mielőtt elmenne az interjúra, gondolja át, mit kérdezhetnek. Két kérdést egészen biztosan fel fognak tenni: miért éppen itt akar dolgozni? Miért éppen Ön a megfelelő személy erre az állásra? Ha ezekre a kérdésekre nem tud válaszolni, már az interjú előtt tudhatja, hogy nem megfelelő az állás betöltésére.
Miután elképzelte a kérdéseket, gondolja át válaszait is – de ne próbálja meg bemagolni őket! Az interjún feltett kérdésekre mindig őszintén válaszoljon, hangsúlyozva egyénisége pozitív vonásait.

Készüljön fel a cégből!

Sokat elárul érdeklődéséről az, hogy mennyire ismeri a céget, amelynél megpályázza az állást. Célszerű a következő tényeket ismerni a vállalatról:
• tevékenységi köre (termékek, szolgáltatások)
• milyen piacon tevékenykedik (hazai, nemzetközi, piaci részesedés)
• árbevétel, éves jelentések, beruházások
• vevőköre, célcsoportja
• konkurencia
• aktuális hírek, újságcikkek (nem árt megnézni a cég honlapját is, ha van)

Ha jobban ismeri a céget, az mindenképpen csak előnyére válik. Például segít döntenie abban is, hogy valóban ott akar-e dolgozni. Még az is kiderülhet az ismerkedés folyamán, hogy a cég nem nyújt megfelelő karrier- vagy képzési lehetőségeket, vagy nem olyan a szervezeti kultúrája, amit Ön hosszú távon el tudna fogadni.

Testbeszéd és öltözködés


Árulkodó gesztusok

Árulkodó gesztusok

Pszichológusok szerint környezetünk érzéseinkre, magatartásunkra vonatkozó véleményét 7 százalékban az elmondottak, 38 százalékban hangunk és 55(!) százalékban arckifejezésünk alapján alakítja ki. A felvételiztető első benyomása már járása, kézfogása vagy éppen öltözködése alapján kialakul – ezekre különösen figyelmet kell fordítania. Kerülje a túlzott gesztikulációt, de ne kerülje a kérdező tekintetét (ez azt az érzést keltheti benne, hogy Ön nem őszinte).
Az öltözködésre vonatkozó általános szabály az ápoltság, a tiszta, vasalt ruházat és a gondozott cipő. Figyeljen oda a ruha hosszára, a nyakkivágásra – inkább elegáns legyen, mint kihívó. Hölgyeknek a nappali, visszafogott smink ajánlott, műköröm semmiképp! Próbáljon meg úgy öltözködni, mint leendő munkatársai vagy a megpályázott munkakör betöltője mindennapi munkájuk során.
Ha nem biztos benne, hogy mi a megfelelő öltözet, olvassa el valamely illemtankönyv vonatkozó bekezdéseit (ajánljuk figyelmébe Ottlik Károly Protokoll című könyveit).

Mire kíváncsiak a “felvételiztetők”?

1. Képes elvégezni az adott munkát?
2. El akarja végezni azt a bizonyos feladatot?
3. Be tud illeszkedni a szervezetbe?


Mit fognak kérdezni?

Mit fognak kérdezni?

Az interjú során feltett kérdések általában e három témakört járják körül. Persze különbség van kérdés és kérdés között is. Számíthat például nyílt kérdésekre, amelyek célja a kérdezett beszéltetése, megnyitása. Ezek a kérdések bővebb, “mesélős” választ igényelnek és persze újabb kérdéseket gerjesztenek – ezek az úgynevezett követő kérdések, amelyek szintén kifejtős választ várnak. Vannak olyan kérdések is, amelyekre konkrét tényeket vár a kérdező (direkt kérdések), de számíthat a kérdések kombinációjára is – ezek általában a jellemző személyiségjegyekre kíváncsiak. A célzott kérdések a gondolkodására kíváncsiak, a provokatívak segítségével pedig azokat a tényeket szeretnék megtudni, amiket Ön a leginkább szeretne elhallgatni.

Interjútípusok


1. A strukturált interjú

Ezeket egy előre megtervezett szerkezet szerint állítják össze, többnyire kérdezz-felelek stílusban zajlik (a kérdező szerepét vagy HR szakember, vagy leendő főnöke tölti be). Mielőtt megijedne: szerkezete ellenére nem kihallgatásként zajlik le a beszélgetés, azért itt is kap néhány feszültségoldó, beszéltető kérdést. A kérdező célja minél több információt összegyűjteni a jelöltről, azaz önről – éppen ezért világosan fogalmazza meg mondanivalóját, hangsúlyozza az álláshoz szükséges végzettségeit, tapasztalatát és képességeit!

2. A panelinterjú

Ezen általában több kérdező van jelen, míg Ön egyedül ül az asztal túloldalán. Persze ennek is megvannak az előnyei: így nem egy ember véleményétől függ, háttérbe szorulnak a személyes érzések (legyen szó akár szimpátiáról, akár ellenszenvről). Előnyt jelent az is, hogy egyszerre több embert ismerhet meg, és könnyebben tud képet kialakítani a szervezetről ahol dolgozni fog.

3. Páros interjú

Ezeken általában két személy kérdez: egy a személyzeti részlegről, egy pedig arról a területről, ahol megpályázta az állást. Ez a forma kevésbé szubjektív, mint a strukturált interjú, és kevésbé félelmetes, mint a panelinterjú.

4. Interjúsorozat

A pályázó egymás után – akár ugyanazon a napon is – különböző vállalati szakemberekkel találkozik. Igazán akkor működik jól, ha az egymást követő interjúk új tartalmi elemmel bővülnek, és a pályázóról újabb információt nyújtanak a korábbiakhoz képest.

5. Csoportos interjú

Ekkor a megmérettetés alapja versenyszituáció, amelyben egyaránt vizsgálják a jelöltek döntéshozatali és alkalmazkodóképességét. Igen gyakori egy valódi probléma vagy helyzet szimulálása, amelyben valódi döntéseket kell hoznia a megoldás érdekében (például: egy munkanap eljátszása).

6. Stresszinterjú

Annak ellenére, hogy minden interjú stresszt jelent a felvételizőnek, még nem minden interjú stresszinterjú. Attól válik azzá, hogy a kérdező szándékosan intenzív nyomással terhelt légkört teremt, és a pályázónak kényelmetlen, kifejezetten szokatlan kérdéseket tesz fel. Az ilyen interjú célja az, hogy megnézzék, hogyan viselkedik a jelölt olyan “nyomás” vagy stressz alatt, amit a mindennapi munka során is tapasztalni fog. Ezek a kérdések arra is alkalmasak, hogy megmutassák a jelölt igazi énjét – ami esetleg az előre kitalált válaszok mögött bújik meg.
Itt nincsenek oldó kérdések, a felvételiztető belevág a közepébe. Válaszaira Ön nem kap elismerést vagy ösztönzést, csak a következő kérdést vagy a témát távolabbról érintő megjegyzést. A kérdések olyan feszültséget gerjesztenek, amelyek kiprovokálják a gondolkodás nélküli – valószínűleg érzelmi alapokon nyugvó válaszokat.

Tesztek, kérdőívek

Gyakori, hogy a cégek a kiválasztás során az interjú mellett különböző kérdőíveket, teszteket töltetnek ki a jelöltekkel. A legelterjedtebbek az intelligencia tesztek, a személyiségtesztek és a speciális képességeket, illetve készségeket vizsgáló tesztek.

Összefoglalóan néhány jó tanács:

• Készüljön fel az interjúra (gyűjtsön információt a cégről; gondolkozzék el a lehetséges kérdéseken)!
• Figyeljen az öltözékére!
• Érkezzen pontosan!
• Bemutatkozásnál érthetően mondja el nevét, kézfogása legyen határozott!
• Tartson szemkontaktust – de ne agresszíven!
• Válaszoljon őszintén a kérdésekre!
• Legyen magabiztos, lényegre törő és tárgyilagos!
• Legyen nyitott a cég felé!
• Kérdezzen nyugodtan a vállalatról vagy a leendő munkaköréről, feladatairól!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik