Gazdaság

Most a szabadidősportra költene a kormány – TAO-pénzek is mehetnek a programba

Készülőben a Nemzeti Egészségfejlesztő Testmozgás Program (NET), melybe akár TAO-pénzek is áramolhatnak – írta az Mfor. Újabb terület került a kormány fókuszába, mégpedig az eddig elhanyagolt szabadidősport, amibe fejlesztés révén szeretnének még több pénzt pumpálni. A megfelelő forrást jelenleg is keresik – legalábbis ez derül ki az Országgyűlés kulturális bizottságának október elején megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. Eszerint a legfőbb cél, hogy.

 a magyar ember egy egészséges, sportoló ember legyen, és hogy sportoló nemzetté is váljunk.

Balogh Gábor, a Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) elnöke tájékoztatásában elmondta:

Azt szeretnénk elérni, ha alapvetően a hátrányos helyzetű területeken lennének elérhetőek ezek a szolgáltatások.

A szövetség  a cikk szerint négy lehetséges forráson gondolkozik:

  1. A személyi jövedelemadó második egy százaléka. A 2015-ös adatok szerint 25,5 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből mindössze 13,5 milliárdról rendelkeznek a magyar állampolgárok. A fennmaradó 12 milliárdot lehetne becsatornázni a programra.
  2. Népegészségügyi termékadó. A költségvetésbe 30 milliárd forint folyik be, ennek 10 százalékát, 3 milliárdot lehetne a szóban forgó területekre fordítani. Az elképzelés szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Egészségügyi Intézet mellett a NET-programra, mint egészségmegőrző programra is lehetne fordítani a népegészségügyi termékadót.
  3. A NET-program lehetne a TAO kedvezményezettje is az elnök szerint.
  4. A dohánytermékek jövedéki adója. Ezt 2017 végéig az EU-nak tett vállalásunk értelmében 29 százalékkal kell megemelnie Magyarországnak. Az elnök szerint ez is egy olyan adóbevétel, amelyben lehetne egy elkülönített részfinanszírozás.

Kiemelt kép: Korcsolyázók a pécsi műjégpályán a nyitónapon, 2017. október 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik