Közélet

Hálás lehet a neki juttatott közpénzért a magyar foci

Az NB I-es labdarúgó csapatok bevételeinek kevesebb mint három százaléka származik közvetlen piaci forrásból – számolta ki a Magyar Nemzet.

2016-ban 12 csapat együttes bevétele 21 milliárd forint volt,

csapatonként 1,78 milliárd, amely három és félszer annyi, mint 2011-ben.

Ennek a 21 milliárd forintnak több mint harmada közpénz,

például az önkormányzati támogatások, a tao-pénzek, a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kapott juttatások. De olyan összegek is vannak, amelyek eredetéről több csapat sem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak.

Az ilyen, nyíltan állami pénzeken kívül Magyarországon a szponzorációs pénzek sem pusztán piaci alapúak. A szponzorok ma már nem csak a csapat tulajdonosánál akarnak bevágódni, hanem a kormánynál is, főleg, hogy a támogatók jó része vagy állami vállalat, vagy olyan cég, amely rendszeresen indul közbeszerzéseken – írja a Magyar Nemzet.

Irdatlan pénz a látványsportokra: 415 milliárdot öltek bele Orbánék
Évről évre nő az öt látványcsapatsportnak jutó taotámogatás összege: tavaly százmilliárd forint bevételről mondott le az állam a javukra – derül ki a 24.hu-nak megküldött adatokból.

A szponzoráción felül fontos bevételi forrás a közvetítési jogok értékesítése, ez tavaly 3 – 3,5 milliárd forint lehetett. Ennek az összegnek a 85 százalékát az NB I-es csapatok kapják. Jelenleg évente 3,9 milliárd forint áramlik így a fociba, a hazai meccsek közvetítési jogait a közmédia vásárolta meg, szakértők szerint nagyon túlárazottan, emiatt a Párbeszéd fel is jelentette a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot.

Az egyetlen, ténylegesen a piacról származó és jelentős pénzt hozó bevétel a csapatoknál

a jegyek, mezek, relikviák eladásából származó összeg, ez azonban nagyjából kimutathatatlan:

2016-ban a teljes forgalom 3 százaléka származhatott ebből. Ez azonban csak becsült adat. A Magyar Nemzet számításai szerint miközben

a csapatok átlagos bevétele a duplájára emelkedett 2013 óta, a jegyeladásból ugyanannyi pénz folyt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik