Gazdaság

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén

Lázár János a Kormányinfón kitért rá, hogy a nyugdíjasokat is megtámogatja a kormány (így a választások előtt). Novemberben jön a nyugdíjkorrekció, a nyugdíjprémium, és decemberben az Erzsébet-utalvány.

S hogy mennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok?

A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal.

Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz 12 ezer forint lesz a prémium.

Végül a nyugdíjemelést korrigálják, ami azért jár, mert az infláció (2,6 százalék) növekedése nagyobb a nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A kettő közötti különbséget, 1 százalékot kifizetnek a nyugdíjasoknak, méghozzá januárig visszamenőlegesen. Egy példa: ha valaki 121 ezer forintos átlagnyugdíjat kap, annak 13 310 forinttal korrigálják a nyugdíjemelését.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelenthet.

Az első két tétel összességében 57 milliárd forintot igényel a költségvetésből Lázár szerint a 2,8 millió nyugdíjasra számolva: 30 milliárdba kerül a prémium, 27 milliárdba pedig a kiegészítés (=korrekció, januárig visszamenőleg). Lázár egyébként átlagosan 20-23 ezer forintot mondott prémiumra+korrekcióra személyenként. És az átlagban persze benne van az is, hogy vannak akiknek ennél jóval kevesebb, a magasabb nyugdíjúaknak pedig jóval több is lehet az összeg.

Nézzük az Erzsébet-utalvány. Hogy ez mennyibe fog kerülni összesen, arra nem tért ki Lázár. Az Átlátszó cikke szerinttavaly az év végi 10 ezer forintos ajándék 27 milliárd forintjába került a költségvetésnek. 

  • Így összesen 84 milliárd forintot költhet extra kiadásként a nyugdíjasokra a kormány az év végén.

Az utalványokat a Magyar Posta fogja kivinni, ahogy tavaly.

Januártól pedig jön a 3 százalékos nyugdíjemelés.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik