Gazdaság

Esélyt kapott a magyar bor a nemzetközi időjárástól

fazekas-sandor(960x640).jpg (Array)
fazekas-sandor(960x640).jpg (Array)

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

A magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bort exportál az ország, valamint Japán is komoly mennyiséget vásárol.

A miniszter hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el, a tárca vezető nagy eredménynek tekinti, hogy egyebek mellett a cserszegi fűszeres és az irsai olivér is teret hódított, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.

Közölte: Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter, döntően olasz bort hoztak be a kereskedők. Az elmúlt két évben az olasz borimport megfeleződött, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező áru, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni – hangsúlyozta a miniszter.

szolo(210x140).jpg (Array)
Csúcsminőségű lehet az idei aszú
Elkezdődött a szüret a Tokaji borvidéken.

(MTI)

Kiemelt képünkön Fazekas Sándor miniszter látható. Fotó: MTI / Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik